środa, 16 sierpnia 2017

Biszkopt szybki

Szybki i łatwy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych żółtek dodajemy powoli białka - miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę oraz wodę. Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny.


Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie).

Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów. Jeśli robimy biszkopt z większej ilości jajek można w pierwszej kolejności ubić białka z cukrem, potem dodawać po jednym żółtko i dalej miksować – nie ma to większego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej.


Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni. Poproszę o sprawdzone przepisy na łatwy i szybki tort, taki który zawsze się udaje i nie ma opcji, bym go zepsuła, gdyż musi wyjść za pierwszym podejściem. Oddzielić białka, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po trochu cukier.


Każde żółtko osobno posolić i dodać go w czasie ubijania piany. Na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać.

Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł.


Piekarnik nagrzać do 1stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Pod koniec ubijania dodaję cukier. Ubijam , aż piana bedzie błyszcząca i nie wypadnie z naczynia. Dodaje żółtka i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Piekłam biszkopt tysiące razy i nigdy nie wyszedł,z różnych przepisów,a i tak zawsze nie wychodził,ale wczoraj przeszłam sama siebie Nawet tż był w szoku,że wreszcie się udało.


Biszkopt urósł ponad formę. Nie udają mi się nigdy biszkopty, w których najpierw trzeba ubić białka, a później robić całą resztę, ale ten biszkopt zawsze mi się udaje! Całe jajka ubić z cukrem na gładką, jasną masę.


To bardzo ważne żeby biszkopt wyszedł wysoki i puszysty. W osobnej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piecze się go około minut. Aby uzyskać puszysty biszkopt, najlepiej piec go w temperaturze 175–1stopni Celsjusza.


Twój sposób na biszkopt jest tradycyjny i nie zawsze wychodzi. Jest niezawodny sposób na biszkopt: całe jajko, łyżka cukru, łyżka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, zapach waniliowy.

Wielkość biszkoptu zależy tylko od tego ile weźmiesz jajek. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Za racji tego, że mój blog oferuje szybkie i proste, ale smaczne dania szukam idealny przepis na szybki i prosty sernik. Ten przepis znalazłam w necie od blogerki Objazdowa, lekko go zmodyfikowałam, w Zobacz więcej.


Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty. Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy.


Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny. Moja mama mówiła, że proszku do pieczenia dodaje do biszkoptu ten, co nie umie go upiec. Jajka w temperaturze pokojowej potroją objętość, podczas gdy zimnie jajka tylko podwoją objętość. Same białka ubijają się szybciej ale jest możliwość przebicia białek. To jeden z najlepszych biszkoptów jakie miałam okazję robić, jest bowiem lekki i puszysty.


Co to za biszkopt z proszkiem do pieczenia? Cały urok tego ciasta polega na braku spulchniaczy. Naucz się rzucać biszkoptem, wtedy zapomnisz o proszku. Jaki dziś obiadek podaliście domu? Ja zbytniej weny nie miałam i pustki w lodówce.


Moja mamusia stwierdziła, że przez całe życie nie upiekła takiego biszkopta jaki mi wyszedł. Wszyscy się zachwycali moja szarlotką na puszystym biszkopcie. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest!


Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Ciasto biszkoptowe to jeden z podstawowych wypieków, który może stać się punktem wyjścia do wielu pysznych deserów i słodkich przekąsek.


Puszysty, pachnący, rozpływający się w ustach biszkopt pozwala też tworzyć efektowne i wyśmienite torty na różne okazje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty