piątek, 4 sierpnia 2017

Klasyczne leczo węgierskie

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Prawdziwe leczo to leczo węgierskie.

Nazwane tak wyłącznie dzięki ostrości potrawy jakiej nadaje jej papryka. Polecam przepis na klasyczne leczo. Klasyczny węgierski przepis nie przewiduje dodatków cukinii, czy pieczarek - i właśnie sposób na takie tradycyjne leczo prezentują na filmie. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Zapraszam na prawdziwe leczo węgierskie.


To najlepszy i sprawdzony przepis na leczo. Już w weekend obiecany post o mojej węgierskiej, krótkiej wycieczce, a dziś kolejny przepis rodem z węgierskiej kuchni.

Nie każdy jednak kojarzy je z Węgrami, dla wielu z nas to podstawowe, polskie danie w czasach gdy na naszych działkach cukinia i kabaczek rosną jak szalone. Na Węgrzech danie przyrządza się z pomidorów, papryki z dodatkiem wędzonej słoniny. Bo węgierskie leczo, to nie zupa paprykowa z cukinią, kabaczkiem czy bakłażanem.


Węgierskie leczo jest gęste, z niewielką ilością sosu powstałego z rozgotowanych i odparowanych pomidorów. A składa się z trzech podstawowych składników: białej papryki, podsmażonej na złoto cebuli i pomidorów. Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak.


Dania główne Kotlet schabowy z kani. Smakują prawie identycznie jak kotlety schabowe - są mega soczyste i pyszne a skórka obłędnie chrupiąca! Robi się je błyskawicznie - w 15. Czasami leczo węgierskie jest naszym obiadem, kolacją i śniadaniem. W Polsce leczo przygotowywane jest z dodatkiem cukinii oraz kiełbasy.


Klasyczne leczo to bardzo pożywne i szybkie danie łączące w sobie nieskomplikowane składniki. Leczo węgierskie Idealne latem i już! Jak przygotować klasyczne węgierskie leczo?


Zobacz też: Placki z cukinii.

Konkurencja dla ziemniaczanych. Papryka – składnik obowiązkowy. Bazą potrawy jest oczywiście papryka. Gdyby nie ona, kuchnia węgierska najprawdopodobniej wyglądałaby zupełnie inaczej – pisze wspomniany już Piotr Adamczewski. Lista przepisów na klasyczne węgierskie leczo z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na klasyczne leczo węgierskie. Pikantne danie przygotujesz jedynie w minut! Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę.


Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Rodzaj potrawki z cebuli, pomidorów i świeżej papryki, duszonych na smalcu lub oleju z dodatkiem wędzonej słoniny, ostrej kiełbasy lub jajek, doprawionych na końcu papryką w proszku. Potrawa idealna na codzienny, błyskawiczny i smaczny obiad. Jego główne składniki to papryka, pomidory oraz cebula.


Naprawdę polecam wypróbować Wam to klasyczne węgierskie leczo. Do ugotowania tej potrawy potrzebować będziemy papryki białej (lub innej ulubionej przez siebie), cebuli oraz pomidorów. Aby podkreślić smak warzyw, do dania podaje się także bukiet aromatycznych dodatków: słodką, ostrą, wędzoną paprykę, odrobinę czosnku, sól i pieprz, a do. Prawdopodnie smalec jest u Węgrów. Jest pikantne, wyraziste w smaku i rozgrzewające.


Bazę potrawy stanowią warzywa i mocna mięsna nuta. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty