środa, 23 sierpnia 2017

Lasagne beszamel

Czas przygotowania: min. Lasagne z sosem beszamelowym. Przepyszna lasagne z dużą ilością aromatycznego mięsa i kremowego sosu.


Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).

Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Zobacz, co możesz dodać do beszamelu (przepis niżej), by otrzymać kilka jego wersji smakowych: 1. Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Danie zapieka się i podaje na gorąco - aromatyczne, wilgotne i bogate w smaku.


Dodajemy łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą.


Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie.

Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Całość zapieka się w piekarniku. Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne.


Ten przepis na lasagne podsyłam znajomym i są zachwyceni. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy.


Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki.


Widelcem sprawdzamy czy płaty makaronowe są już miękkie, jeśli tak, wyjmujemy lasagne z piernika i pozwalamy jej odpocząć przez ok. Beszamel nie lubi wysokich temperatur, dlatego należy przygotowywać go cierpliwie na wolnym ogniu. Klasyczny sos beszamel jest wprawdzie stosunkowo kaloryczny (dostarcza około 1kalorii w 1g), ale ze względu na aromatyczny smak i wszechstronne zastosowanie należy do najchętniej przyrządzanych sosów. Przepis na lasagne (lazanię) z mięsem mielonym.


Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa. Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy oliwą i układamy pierwszą porcję płatów, na to układamy plastry bakłażana, polewamy je sosem pomidorowym i rozsmarowujemy beszamel, na to znowu plastry, znowu bakłażan, sos pomidory i beszamel.


Powtarzamy warstwy aż do zapełnienia formy.

Moja lasagne jest wersją typowo polską. Mamy zarówno ser mozzarella, ale i ser zwykły żółty. Jeśli jednak wolisz beszamel, to bardzo proszę. Oto przepis na najlepszą lazanię z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem, jaką kiedykolwiek jadłeś. Wypróbuj nasz przepis koniecznie!


Powstał pod koniec XVII w. Ludwika XIV, jego autorem jest markiz Louis de B éc hameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat. Moim skromnym zdaniem beszamel konsoliduje lasagne , bo po ugotowaniu scina sie (a sos pomidorowy - nie). Widac to przy lasagne przygotoawnej troche wczesniej - na zimno lasagne z beszamelem dokonale sie kroi i nie rozjezdza, a bez beszamelu trudno ja porzadnie poporcjowac. W tym czasie przygotuj beszamel: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę.


Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj.


Banalnie prosty przepis i wspaniały efekt. Wszystko zależy od przypraw, które dodamy do beszamelu. Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Nałożyć kolejne warstwy - aż do wyczerpania składników.


Na samej górze powinien być beszamel z serem. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą!


Sosy obłędnie pyszne - tylko beszamel dość gęsty - pomimo rozcieńczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty