piątek, 4 sierpnia 2017

Śląski żurek przepis

Obowiązkowo z dużą mięsną wkładką żur śląski podawany jest na co dzień i od święta. Tworząc ten przepis chcę oprócz samej receptury omówić najważniejsze elementy dobrego żurku. Zdarzyło mi się niestety wielokrotnie próbować nie do końca poprawnych wersji tej zupy.


A to żurek był zbyt kwaśny, a to zbyt gęsty, czasem przypominał mdłą kartoflankę, innym razem zaś najwięcej w talerzu było marchewki. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem.

W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii śląski żurek.


Całość mieszamy, gotujemy około minut. Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu. Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz. Wyślij przepis Żurek śląski.


Tylko, że to nie jest przepis na tradycyjny żurek Śląski i wcalę się nie zdziwię jak przepis dodawał ktoś, kto ze Śląskiem nie ma nic wspólnego.

Po pierwsze do żurku śląskiego dodaję się białą kiełbasę i nie podsmaża tylko wrzuca w całości jeszcze za nim dodaje się zakwasu. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie. Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min.


Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Zakwas żurku: Na kilka dni przed planowanym gotowaniem żuru należy przygotować zakwas-podstawowy składnik żurku. Drobno pokroić obrane dwa średniej wielkości ząbki czosnku, dodać do garnka (słoika).


Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być zrobiony we własnym zakresie lub kupczy który jest także bardzo dobry pod względem smakowym i odżywczym. Pewnie każde domostwo ma swój niepowtarzalny przepis, więc i ja podzielę się z Wami moją recepturą. Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!


Karol Okrasa Żurek chrzanowy z kiełbasą. Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące.

Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. Jak ugotować żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu.


Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek. Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę.


Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej. Jak zrobić żurek, który jest wykwinty i pożywny? Wystarczy dodać do niego boczku, kiełbasy, ziemniaków oraz podanych w przepisie przypraw.


Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.


A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Zupę gotuję na wędzonych kościach wieprzowych (możecie użyć żeberek aby było więcej mięsa), dodaję kiełbasę (białą i wiejską - wędzoną), oraz żurek - zakwas. Wywar gotuję na warzywach. Polecam Wam ten prosty i intuicyjny przepis na pyszny świąteczny żurek!


Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne. Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce. Tradycyjną wersją jest popularny na Śląsku żur sewierski, gotowany na gęsich podrobach.


Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty