poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Makowiec zawijany na proszku do pieczenia

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Prosze o podawanie przepisow na ciasta bez proszku do pieczenia lub innych spulchniaczy.

Wsrod nas sa osoby, ktore nie moga jesc tego specyfiku. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Lista przepisów na zawijany makowiec na proszku do pieczenia z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Znowu powrócę do wątku o zdrowej żywności, widziałam też proszek do pieczenia firmy Bezgluten. Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony. Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane.

Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga. Zawijany makowiec z ciasta drożdżowego Zobacz więcej. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder.


Wyłączyć mikser i dodać żółtka, kakao, bakalie, proszek do pieczenia, mak i aromat. Wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. Połowę ciasta wykleić na dnie formy.


Pięknie się prezentuję, pysznie smakuję i jest niezastąpiony podczas świąt. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Makowiec zawijany mojej babci. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru.


Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Tradycyjne, piękne i pyszne. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Białka ubić i wmieszać do przestudzonego maku.


Ciasto podzielić na dwie części (lub wg uznania).

Każdą część rozwałkować. Na powierzchnię ciasta nałożyć i rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon i luźno w papier do pieczenia. Włożyć do wąskiej formy.


Nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Wyrośnięte ciasto upiec. Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)).


Taki makowiec idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na każdym przyjęciu lub po prostu jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Aby trzymało się w tej formie podczas pieczenia, dla pewności owiń je luźno pergaminem posmarowanym tłuszczem. Po upieczeniu polej całość lukrem i posyp skórką z pomarańczy lub płatkami migdałów.


Dowiedz się, jak przygotować jeden z najpopularniejszych świątecznych wypieków. Sprawdź przepis na makowiec zawijany. Piekarnik nagrzać do 1stopni C, wstawić makowce i piec przez minut na złoty. Robię ten makowiec od lat.


Nie znudził mi się ani trochę. Maku nigdy nie moczę, tylko mielę w młynku do kawy, i taki zmielony na sucho wrzucam do utartego z żółtkami masła. Nigdy nie miałam problemu z żadnymi zanieczyszczeniami.


Zawsze wychodzi wspaniałe ciacho, od którego nie sposób się oderwać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty