Przepis na Świąteczna makówka – makiełka. Makówka przywędrowała do nas ze Ślaska. Podstawowym składnikiem tego deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie. Proponuję przepis na makówki z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji. Deser najlepiej smakuje podawany schłodzony.
Portal i sklep z herbatą i kawą:. Herbata świąteczna z jabłkiem, sokiem jabłkowym, wanilią, gałką muszkatołową i rodzynkami - przepis. To dziadkowie, którzy w czasie wojny byli przesiedleni na Śląsk (Bojszowy ), tak zasmakowali. Mak zmielić, bułki pokroić w plastry a bakalie drobno posiekać. Mleko przelać do garnuszka, dodać cukier, mak oraz bakalie zagotować.
Całość udekorować wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makówka. U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia. Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. Ma być to bardzo słodka masa.
A chałke lub weke kroi się na kromki i moczy w mleku. Mak normalnie się parzy i mieli. Wigilia bez makowego rarytasu nie może się obejść, w zależności od tradycji jest to kutia, makówka albo coś innego pysznego. W moim domu mieszają się tradycje, ale to właśnie makówka skradła serca wszystkich, bo jest tak pyszna, że nie wyobrażam sobie świąt bez tej smakowitości. O to mi chodzilo,ze w komentarzach odpisalas,ze ja robisz na swieta,wiec tym sie zasugerowalam.
Sama nazwa makowka-makowki,to jest potrawa swiateczna slaska,a ta z twoja nie ma nic wspolnego. Oczywiscie ze w swieta sie robi rozne makowce i duzo innych wypiekow z makiem. Moze twoja potrwa powinna sie nazywac ciasto makowe lub jakos podobnie,wtedy szukajac przepisu na makowke,nie wprowadzalo by w. Może dałaś do rozczynu dodatkowe mleko, a nie z tej szklanki w przepisie, ciasto na chałkę jest bardzo delikatne, ale da się uformować ja po odpowiednim wyrobieniu i wyrośnięciu, przy następnym robieniu chałki z tej samej maki spróbuj dać ciut mniej mleka, lepiej tak niż więcej mąki, ewentualnie dodać jej tylko przy podsypywaniu. W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych.
W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Mak sparzyć, odsączyć, zmielić dwa razy w maszynce, zalać wrzącym mlekiem. Sposoby na przygotowanie: Śląskie makówki. Czy ktoś z szanownego Towarzystwa byłby tak miły i podesłał przepis na makówkę (czy jak to tam się) bo znajoma poszukuje? Hurry up, before we come to our senses!
To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której. Oceń przepis aby doradzić innym! Pyszna, puchata drożdżówka z masą makową, uformowana w kształt gwiazdy. Ten wypiek musi koniecznie znaleźć się na Waszym świątecznym stole :-) Wygląda może na skomplikowany do zrobienia, ale z tego łatwego przepisu uda się każdemu! WIĄTECZNA KOPA ŚLĄSKA - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Wykonianie jest całkiem. Sprawdzony przepis na WIGILIJNE MAKIEŁKI CZYLI KLUSKI Z MAKIEM - Co kojarzy się z Wigilia z wykluczeniem karpia czy zupy grzybowej? Kluski z makiem to znane i lubiane danie wigilijne.
U męża kluski z makiem zawsze były podawane klas. Na wigilijnym stole powinny się więc znaleźć propozycje na dania wykwintne, lecz bez wykorzystania mięsa w składnikach. O ile karpia jadamy raz do roku – właśnie podczas Świąt Bożego Narodzenia – to przepis na dobrego śledzia, pstrąga czy łososia może przydać się zawsze – także na Sylwestra czy imieniny. W sumie to taka zabawa aparatem. Lubię takie zdjęcia przez okno.
Na zdjęciach moja powstająca kawiarenka baletowa w skali 1:12. Kroki wykonania: Mak drobno zemleć ( najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym ). Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier ( powinno być dość słodkie ) mak, masło i rodzynki gotować około minut bardzo często mieszając ( żeby mak nie przywar ), w trakcie gotowania dolewać mleko które wpiło w mak albo. Dla mnie ten przepis na bezy, ze starego zeszytu jest niezawodny. Bezy pieczemy ( suszymy ) w stałej temperaturze 1stopni. W czasie suszenia, nie otwieramy piekarnika.
Gotowe bezy są bardzo delikatne i kruche, w środku subtelnie wilgotne. Te bezy mocno uzależniają, najlepiej większość od razu, rozdać sąsiadom i znajomym. Pod nazwą „makówki” występuje na Śląsku. Robię je od ponad lat. Zamieniłam naszą kutię na makówkę.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.