piątek, 11 sierpnia 2017

Za kwaśny żurek

Lubię ten zakwas bo jest nie za kwaśny i przede wszytkim naturalny bez konserwantów więc dzieci też jedzą. Pamiętaj, że żurek nie musi być gęsty, ale powinien mieć wyraźnie kwaśny smak. Teraz dodaj 2-łyżeczki świeżo startego chrzanu i dopraw zupę do smaku solą (jeśli użyłaś kupnego żuru, może to nie być potrzebne, bo taki żur na ogół jest dość słony). Re: Jak uratować zbyt kwaśny żurek.


Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam.

Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Co zrobić gdy biały barszcz jest za mało kwaśny? Można dostać w sklepach żurek w butelce lub sok z kiszonej kapusty. Wystarczy trochę dolać (do białego barszczu to raczej polecam sok z kiszonej kapusty ale żurek łatwiej dostać, a smak jest trochę podobny). Zakwas na żurek nastawiony!


Wielkanoc ugotować najlepszy domowy żurek - gęsty,. To wszystko wymieszac razem i odstawic w ciepłe miejsce,wtedy najlepiej pracuje zakwas. Durszlak Żurek na zakwasie.

Mieszac kilka razy dziennie,zostawiac przykryte ściereczką. Najsmaczniejszy zakwas to ten,który ma pięc,sześc dni,wtedy nie jest za słabo ani za mocno kwaśny. Na tym zakwasie żurek jest pierwsza klas,dodając smażony boczek lub słoninkę,kilka. Swój charakterystyczny kwaśny smak zawdzięcza temu, że jest przyrządzana na zakwasie z mąki razowej.


Tradycja gotowania tej zupy to nasza narodowa specjalność, choć potrawa jest również znana w kulturze białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Dodatkowo żurek okrasiłam skwarkami z szynki. Jego ilość dostosowujemy do naszych preferencji odnoście kwasowości i konsystencji żurku.


Jeśli chcemy, aby żurek był kwaśny i gęsty, dodajemy go więcej. Kiedy lubimy żurek łagodniejszy w smaku i nie za gęsty, dodajemy go mniej. Lubię barszcz biały doprawić suszonymi grzybami i porcją ostrego chrzanu. Niektórzy dodają do żurku czy barszczu białego także świeże, podsmażone grzyby choćby pieczarki. Przyprawiają żurek dużą ilością czosnku.


A na Kielecczyźnie dodają jeszcze zakwas z kiszonych ogórków aby był bardziej kwaśny. Ja zawsze zlewam sam płyn znad mącznego lub chlebowego osadu, bo nie przepadam za zupami mocno zagęszczanymi skrobią – żurek właściwą konsystencję może uzyskać dzięki innym środkom, o których poniżej. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych.


Można pominąć przygotowanie zakwasu na żurek kupując gotowy w sklepie.

Należy jednak zwrócic uwagę aby zakwas nie był zbyt kwaśny ponieważ uzyska się zbyt ostry (kwaśny) smak żurku. Boczek oraz kość wstawić do garnka, zalać wodą i gotować ok godz. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!


Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Kiełbasę po ugotowaniu wyjąć z bulionu, pokroić w plasterki.


Do bulionu wlać dobrze wymieszany zakwas żytni, należy ostrożnie wlewać taką ilość zakwasu, by żurek nie wyszedł za kwaśny. Do zupy dodać starty chrzan, drobno pokrojony czosnek, plastry białej kiełbasy i przez chwile podgotować. No dobrze, wszystko ładnie, pięknie, ale gdzie w tym wszystkim jest zalewajka? Czy to jest to samo co barszcz biały? U mnie w domu rodzinnym (Zagłębie) żurek jest na kiełbasie, raczej klarowny, zawsze z jajkiem, kwaśny musi być dobrze.


Barszczu białego się nie gotowało, za to obecna była zalewajka. Jest wiele przepisów na żurek. Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu.


W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą zakwasu z mąki żytniej. Przygotowany był z grzybkami, ziemniakami i zakwasem czasami jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty