środa, 2 sierpnia 2017

Ile miodu do pierników

Jako spadkobiercy wielowiekowej tradycji wypieku przepysznego piernika, wiemy, jak ważne jest zachowanie dla przyszłych pokoleń najlepszych przepisów na pierniki. Dlatego, jeżeli posiadacie przepisy niespotykane lub tradycyjne, przekazywane w Waszych rodzinach z pokolenia na pokolenie, przesyłajcie je do nas i podzielcie się nimi z innymi miłośnikami pierników. Duńskie miodowe serca piernikowe w polewie czekoladowej.


Bez dodatku cukru, cała ich słodycz pochodzi z dobrej jakości miodu. Jakiego miodu użyć - najprościej odpowiedzieć, że prawdziwego, Waszego ulubionego, pamiętając, że jako główny składnik będzie miał istotny wpływ na smak pierniczków. Mió masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksować.


Nie wiesz, jak przygotować najlepsze najlepsze pierniki świąteczne? Wykorzystaj sprawdzony przepis z miodem, dojrzewające lub miękkie z nadzieniem. Sprawdź, jak zrobić najlepszy lukier królewski do pierników!


Więcej przepisów i porad świątecznych na Polki. Ocenę sztucznego miodu (a nie Twoich pierniczków) wystawiłam po spróbowaniu kilku rodzajów pierników, kilku rodzajów pierniczków, paru miodowców, kilkunastu łyżeczek miodu (różnych firm) próbowanego bez dodatków, mas makowych. Wszystko pomnożone razy kilka (bo moje próby, rodziny i znajomych).


Placek jest prosty, szybki, zawsze wychodzi no i najważniejsze - genialnie smakuje! Desery Ile Flottante - czyli francuski deser z jajek. Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i przyprawę do piernika.


W drugiej misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz miód. Tak jak Ania nigdy dotąd nie miałam okazji robić pierników i tak jak ona w końcu w tym roku się na to skusiłam.


Tegoroczne święta spędzimy u teściowej, będzie trochę rodzinki i ja zadeklarowałam, że zajmę się słodkościami. Nie mogłoby więc zabraknąć pierników, choć te, które wykonałam nie są. Dodane przez kaskaszw: Tylko o kuchni. Ja najbardziej lubię miód spadziowy i wielokwiatowy, rzepakowy też jest dobry tylko mocno słodki, a jego konsystencja mi nie przeszkadza wręcz mi bardzo odpowiada, bo jest fajna do kanapek. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lukier z miodu.


Ile miodu do pierników

Wlać do mąki, wymieszać, dodać jajko utarte z pozostałym cukrem, proszek do pieczenia, przyprawę, wymieszać. Jaki miód wybrać do pierników? Najlepszym wyborem jest miód naturalny, ponieważ posiada on wyjątkowy smak i aromat.


Jego wadą jest fakt, iż dodany do ciasta powoduje, iż jest ono twarde po upieczeniu. Wystarczy jednak odpowiednie przechowywanie, by pierniki były gotowe do jedzenia. Jakie miody naturalne można wybrać do pierników?


Pierniki nie mogłyby zaistnieć bez prawdziwego miodu. Naszymi dostawcami miodu są małe pasieki zlokalizowane koło Wrocławia. Do produkcji naszych pierników nie używamy oleju ani margaryny, a jedynie masła.


Dobra mąka, prawdziwy miód i masło powodują, że smak pierników wrocławskich jest niepowtarzalny i wyjątkowy. Piernikarnia Wrocławska to miejsce pachnące Piernikami Wrocławskimi, które wypiekamy na miejscu w naszej manufakturze piernika. U nas znajdziesz piernikowe kamieniczki, serca, podkowy, bramy czy tramwaje. Lubisz piernikowe smakołyki? Do niedawna zapierałam się, że nigdy nie zrobię pierników ze sztucznego miodu – aż Asia nie poczęstowała mnie swoimi wypiekami.


Ile miodu do pierników

Tradycyjnie poprosiłam o przepis ponieważ pierniczki mi zasmakowały. Jakież było moje zdziwienie kiedy zobaczyłam składniki. Ręcznie robione pierniki od Pani Małgosi ze Słodkości by Gosia. W zestawie trzy pierniki o kształtach nawiązujących do Świąt-bałwanek, choinka i laska. Do ich zrobienia Pani Małgosia wykorzystała miód z jednej z pasiek z naszego sklepu-miód faceliowo-akacjowy z Rodzinnej Pasieki Teresy Stępień z Bidzin.


Jesli masz ochote na eksperymenty z aromatem, zamiast wachania miodu przez pokrywke mozesz sie pobawic w komponowanie przypraw piernikowych. Jedna partie pierniczkow mozecie zrobic np z wieksza iloscia pieprzu, ziela i anyzku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty