Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Przepis na leczo do słoików na zimę.
Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Przetwory na zimę W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie.
Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Cukinia stanowi jeden z głównych składników leczo, w którym łączymy ją z papryka. Zakonserwowana cukinia na zimę w postaci leczo pozwoli szybko stworzyć pyszne danie. Wystarczy otworzyć słoik i zawartość zagrzać z dodatkiem kiełbasy. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią.
Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Wszystkie z proponowanych przez nas.
Dzisiaj zrobiłam na obiad i kolację leczo z cukinii, takie proste i smaczne. Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień. Mam większą ilość cukinii.
Zrobiłam leczo do słoików na zimę. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Podpowiedzcie ,co jeszcze można zrobić z cukinii na zimę ? Dodane przez hati w: Tylko o kuchni. Macie jakiś sposób na przechowanie szpinaku na zimę?
O przechowaniu w stanie surowym ,chyba nie ma mowy ? Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości. Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie.
A w tym roku jest jej naprawdę sporo. Zobacz też mój przepis na coś niezwykle pysznego, czyli cudowna sałatka z cukinii surowej z fetą. Ja od lat robię leczo ,z tym że ja daję po równo cukinii w kostkę ,papryki w kostkę i pomidorów bez skórki w kostkę i tylko solę. A zimą tylko smażę według uznania mięso,boczek lub kiełbaskę i zalewam leczem.
Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Gdy chcemy powrócić do tych smaków zimą koniecznie musimy zrobić kilka słoików leczo z cukinii Jest to leczo warzywne.
Polecam podawać leczo z bagietką. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na leczo z cukinii. Podgrzewając leczo Zobacz więcej. Leczo, które dziś Wam prezentuję, nie ma zbyt wiele wspólnego z węgierskim lesco (no dobra, coś tam ma, w końcu są tu i pomidory i papryka).
To popularny w naszym kraju gulasz warzywny z dodatkiem cukinii i papryki. Postanowiłam zamknąć troszkę tego smacznego warzywnego sosu na zimę. Doskonale znany zapewne w każdym polskim domu. Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, nasolić w osobnych naczyniach - do cukinii dodajemy łyżki soli, a do cebuli łyżki soli. Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę.
Będę się nim cieszyć przez całą zimę. Sprawdź tu sprawdzony przepis! Receptura, którą Wam podaję jest przeze mnie nieco zmieniona. Ja będę dodawała leczo do makaronu lub ryżu.
Ja najbardziej lubię wersję z ryżem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.