Można go przełożyć zwykłym kremem lub przygotować wspaniały tort świąteczny np z masą makową. Ciasto przygotowuje się bez większych pro Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z kartoflanego pola. A ze sa bardziej kaloryczne-to kara za brak wyobrazni. Sernk tez mozna zrobic z truskawkami np zalac galaretka,lub z zapieana beza na wierzchu.
Przygotowanie: Przygotować ciasto wg przepisu placek kruchy z marmoladą. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty grubości mm ( część ciasta pozostawić) i za pomocą wałka przenieść na dużą blachę. Nakłuć widelcem i piec w temp. Przyrządzić masę makową: opłukany i osączony mak zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu biszkopt, który zwykle robię z owocami sezonowymi, tym razem z masą makową.
W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kruchy placek z makiem. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do przygotowania ciasta możesz również wykorzystać gotową masę makową. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta z gotową masą makową.
Mak świetnie komponuje się z różnymi składnikami, w szczególności bakaliami oraz owocami w zalewie. Okazuje się dobry także w połączeniu z różnego rodzaju ciastami, np. Zainspiruj się więc i przyrządź placek makowy na cieście kruchym.
Jako dodatek do niego wykorzystaj owoce, np. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.
Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Kruchy placek z makiem i masą orzechową ETAP 1:. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Już od dawna szukałam przepisu na ,,uniwersalne” ciasto, o tak doskonałym smaku i konsystencji.
Masę makową można też śmiało zamrozić. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta.
Placek Z Masą Makową I Bakaliami Z Puszki - informacje, zdjęcia, materiały video. Delikatny, miękki i lekko nawilżony biszkopt (dzięki dodaniu oleju do surowego ciasta), przełożony nie za słodką gotowaną masą makową, a na wierzchu oblany rozpuszczoną deserową czekoladą z dodatkiem masła. Placek z masą makową - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Aż trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwielbiam ten placek z makiem! Cukier i masło trzeba utrzeć ze sobą. Kiedyś robiło się to taką pałką w dużej misce.
Dodać żółtka i cały czas ucierać. Mąkę trzeba przesiać przez sitko i do niej przesiać proszek do pieczenia. Składniki ciasta zmiksuj-najpierw jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj maślankę i olej a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylej na dużą blachę 25xwyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp. Uformowałam kulki wielkości małej mandarynki, spłaszczyłam na placek i wykleiłam natłuszczone i wysypane tartą bułką foremki. Na spód każdej babeczki wyłożyłam nieco dżemu. Mak zalałam wrzątkiem i odstawiłam na pół godziny, po czym odsączyłam na sicie.
Ubiłam pianę z białek, pod koniec dodałam partiami cukier. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by białka nie opadły lub nie podeszły wodą). Ciasto z prawdziwą gorzką czekoladą i masą makową. Miodownik to świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi.
Wierzch miodownika pokrywa pyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Nie przepadam za ciastami z dużą ilością maku ale moi domownicy lubią więc zawsze coś im upiekę. W zeszłym roku po raz pierwszy piekłam seromak i ciasto to nawet mi zasmakowało. Teraz upiekłam taki kruchy placek z masą makową i brzoskwiniami.
Wspaniały - taką nazwę nosi ciasto z trzema warstwami: delikatną, puszystą i aksamitną serową, makową oraz z orzechów włoskich. Każda z warstw jest niezwykłą w smaku a całość idealnie ze sobą komponuje tworząc Wspaniałe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.