Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Nie mogłam się doczekać, więc zaczęłam zanim się pojawiły, ale jagodzianki cudne;). Dodałam tylko jedno żółtko i letnie mleko ryżowe (zamiast zwykłego) w ilości jak w przepisie oraz jagody leśne (nie borówki). Domowe jagodzianki to miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia.
Natomiast całe jagodzianki po prostu rozpływają się w ustach! Jeśli doceniacie jakość i smak ciasta drożdżowego, nie zawiedziecie się na tym przepisie. Zrobicie z niego pyszne i wyjątkowe jagodzianki, lepsze niż u babci ;) Polecam! Lepsze jagodzianki niż ze sklepu. JAGODZIANKI - NAJLEPSZY PRZEPIS - przepyszne, wypełnione jagodami drożdżowe, bułeczki oblane lukrem.
W sezonie na jagody to u mnie obowiązkowa pozycja. Bułki jagodzianki Ciasto : Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, dobrze wymieszać. Placki owsiane - prosty przepis. Papryka marynowana według mojego przepisu.
Regionalne rogaliki z dżemem. Ciastka z masła z orzechów laskowych z czekoladą. Przygotować rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok.
Bułki z jagodami to super dodatek do popołudniowej kawy, a także jako coś słodkiego do pracy lub szkoły. Dzieciaki wręcz uwielbiają te domowe jagodzianki. Takie drożdżówki z jagodami długo utrzymują świeżość, więc nie musicie się martwić, że z podanego przepisu wychodzi aż jagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak. Proponowany przepis będzie dobrym sposobem na urozmaicenie Twojego menu.
Jagodzianki przygotujesz w zaledwie kilku krokach. Na początek zrób rozczyn – pokrusz drożdże, dodaj mąkę i cukier oraz mleko (ważne, żeby nie było gorące). Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko.
Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni. Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec. Jagody od dawna uznawane były za lekarstwo, stąd warto je jeść w każdej postać - jako polewę do makarony do Zobacz więcej. W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne.
Puszyste, świeże i pełne jagód - takie będą domowe jagodzianki. Mamy dla Was przepis na przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione. Parowańce z malinami - przepis na lekkie bułeczki z nadzieniem z malin. Przepisy Porady Produkty.
Pomidorowa focaccia: przepis na drożdżowy. Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować.
Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego. Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. Bułki maślane nadziewane jagodami, polane białym lukrem. Dzisiaj zapraszam na jagodzianki –pulchne i pyszne. A także bardzo proste do zrobienia.
Nie powiem, że szybkie, bo jednak to ciasto drożdżowe i trzeba czekać na wyrastanie, ale na pewno można je wpleść między inne czynności (kuchenne, domowe), więc to wyrastanie w zasadzie aż tak bardzo nie jest odczuwalne. Dołączam się do wielbicieli tego przepisu. Ciasto pięknie wyrosło, jagodzianki pulchne, nawet na drugi dzień miękkie wilgotne i pyszne.
U mnie wyszło ich sporo, formowalam nieduże wałeczki. Zobacz jak zrobić domowe jagodzianki - sprawdź nasz przepis na bułeczki z jagodami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.