wtorek, 15 sierpnia 2017

Obierac cukinie do lecza

Dodane przez zielonacytryna w: Tylko o kuchni. Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje. Internecie - bez pisemnej zgody TIME S. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem.


Jak obrać cukinię, która ma twardą skórkę? Młodej cukinii nie trzeba obierać – wystarczy ją opłukać pod bieżącą wodą i starannie wysuszyć.

Jednak skórka z większych warzyw może być zbyt twarda – i w konsekwencji niesmaczna. Obranie cukinii będzie niezbędne do wielu modnych wypieków, np. Zagonić do obierania cebuli osobę noszącą szkła kontaktowe. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Moje jadły leczo jeszcze przed roczkiem ;) Głównie cukinię z tego leczo.


Teraz obydwojgu się odmieniło i leczo nie tkną. Ale generalnie około roku jadly wszystko, co udało im się zwinąc z naszych talerzy, łącznie z chińczykiem, sosem czosnkowym czy pizzą. Przepis na leczo z cukinii.

Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka.


Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. A co do cukinii, to potwierdzam. Czyli starawa:) W moim 1tysięcznym mieście zmieniło się to przed około ośmioma laty i już normalnie kupuje się takie 20cm. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok.


Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem.


Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Dodajemy cukinię i mieszając co jakiś czas, dusimy warzywa, aż cukinia zacznie robić się szklista.

Dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy tak długo, aż leczo zacznie gęstnieć, a sos straci przeźroczystość (ok. minut). Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące przekładamy do słoików.


Podstawą każdego lecza jest papryka. Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek. Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej.


Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka. Leczo z cukinią- przetwory na zimę W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza.


Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. This feature is not available right now.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty