Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pieczone piersi z kaczki magdy gesler. Smarujemy kromki oliwą po obu stronach i pieczemy, aż się zezłocą. Zamarynowaną tuszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Przed pieczeniem nacieramy kaczkę majerankiem i pieprzem.
Przepis na kaczkę to pomysły na dania, które można podawać na różne okazje.
Dania z kaczki stały się podstawą menu restauracji Sielska zagroda w miejscowości Nowy Dwór Gdański, gdzie Kuchenne rewolucje przeprowadzała ostatnio Magda Gessler. To już kolejny lokal, do menu którego Gessler wprowadza kaczkę. Skórę nacinamy w kratkę (nie nacinając mięsa), nacieramy pieprzem i solą, posypujemy majerankiem i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np.
Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można.
Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni. Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Jeśli od zawsze mieliście awersję do wysuszonej piersi z kaczki w piekarniku to ten przepis na nowo odkryje przed Wami to wyborne mięso. Oczywiście jest to straszna bzdura, bo pogląd ten bierze się z jednego z wielu programów, jakie robił Ramsay na przestrzeni ostatnich dwóch dekad. Piersi z kaczki z mango - Przepisy.
Jeśli oswoiliście się już z przygotowywaniem tego mięsa, proponuje wyzwanie w postaci egzotycznego przepisu na ten drób. Mateusz Gessler zdradził nam przepis na pyszną kaczkę! Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki, to nic innego jak soczysty, kruchy, z delikatnie czerwonym mięsem i pyszną chrupiącą skórką rozpływający się w ustach kawałek mięska. Zobacz jak wygląda dom Magdy Gessler! Tym którzy uwielbiają kaczkę, jak również tym którzy jej nie mieli jeszcze w ustach.
Magda Gessler wprowadziła do menu gospody dania z kaczki, która jest lokalnym produktem Ziemi Kaliskiej. Natrzyj solą i majerankiem, odstaw na godziny w chłodne miejsce. Do środka kaczki włóż cząstki jabłek.
Kaczkę rozmroź, opłucz i osusz. Dno żeliwnej brytfanny (gęsiarki) wyłóż plastrami boczku o grubości ok. Połóż na nie kaczkę, przykryj.
Pieczona pierś z kaczki idealnie nadaje się zarówno na codzienny jak i na uroczysty obiad. Mięso z tej części kaczki jest wyjątkowo delikatne, a odpowiednio przyrządzone będzie rozpływać się w ustach i wywoływać zachwyt domowników oraz gości. Nie należy się obawiać przygotowywania kaczki w domu – wbrew powszechnie panującej opinii, nie jest to trudne. Magdy Gessler dostaniemy piersi kacze na różowo w sosie różanym z kluskami śląskimi i sałatką z truskawek na ostro. Delicje z kaczki w calvadosie - Przepisy.
Lubicie kaczkę w pomarańczach? Wypróbujcie tej z melonem i arbuzem! Na łyżce oliwy smażymy kaczkę ok. Jeden dzień w marynacie takiej j, wyjmujemy ją z lodówki.
Piekarnik na 2stopni, po godzinie na 180. Podlewając cały czas fimo, czyli ten tłuszczyk który wylewa się i będzie gitara. Mamy też wersję na pierś z kaczki dla wszystkich, którzy mają nieco mniej czasu. Wszystko w materiale poniżej.
Niezawodny przepis na pieczoną pierś kaczki, z chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Cały proces przygotowywania odbywa się w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym (łącznie z początkowym wysmażaniem skórki, które zwykle - w innych przepisach - robi się na patelni). Dodatkową zaletą takiego podejścia jest zatem to, że kuchnia pozostaje czysta i bez brzydkiego zapachu.
Sekretem jest intensywne podsmażenie piersi najpierw na skórze (lekko ponacinanej nożem), następnie na drugiej stronie – dosłownie chwilę, żeby zamknąć soki w środku mięsa. Robiłam pierś z kaczki razy ale wyszła mi tylko za pierwszym razem ;) Może tym razem się uda, spróbuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.