Wyjdzie Wam piękny, kształty makowiec, który potem wystarczy. Sekret udanego makowca tkwi w masie makowej. Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca, makowej strucli lub makownika?
Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w gotowcu), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu. Dodane przez yaska w: Tylko o kuchni. Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu.
Strucla makowa - porady. Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu. Uformowaną struclę przełożyć do formy keksowej, wyłożonej pergaminem i zostawić do wyrośnięcia. Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmieniła - jak na mój gust, masa makowa byłaby za słodka, więc dodałam do niej mniej cukru. Makowce wyszły świetnie, co prawda dwa z trzech lekko pękły pomimo zawinięcia w pergamin, ale są wyśmienite. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po kroku!
Pani Doroto makowce przepyszne! Krok 4: Pieczemy struclę. Rozprowadzamy na nim masę makową, pozostawiając wzdłuż dłuższych krawędzi kilka centymetrów wolnego ciasta. Jest to jednak ciasto tak lubiane, że czasem pojawia się także bez okazji.
Nic dziwnego - dobrze przygotowana. Bawię się pieczeniem a rodzinka jest zachwycona. Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać. Zewa ,jak na pierwszy wypiek strucli to prezentuje sie ona wspaniale. Przepisy z kategorii strucla makowa.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2. Jak zrobić ciasto na struclę makową? Jest to tradycyjna masa świąteczna do ciast, której przepis wywodzi się z dawnych czasów. Masa makowa wykorzystywana jest w takich przepisach jak strucla z makiem czy to klasycznego makowca.
Można jej jeszcze użyć do drożdżówek oraz wielu ciast i deserów. Wszyscy za nią przepadają - nie tylko dzieci. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na struclę bożonarodzeniową. Zwijanie strucli: Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazuj (przebij pięścią), zagnieć i podziel na części.
Rozwałkuj prostokątne placki o grubości mm (w razie potrzeby podsypuj niewielką ilością mąki), nałóż masę makową pozostawiając ok.
Posmaruj ten brzeg białkiem. Kulzowa Kuchnia polska 193x Składniki na strucle: - kg mąki - dkg… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na drożdżowa strucla makowa.
Zapraszam serdecznie do oglądania dzisiejszego odcinka, w którym zobaczycie jak zrobić struclę w bardzo prosty i szybki sposób oraz zachęcam do wypróbowania tego prostego sposobu na ciasto. Jeżeli chcesz zobaczyć moje pozostałe filmy, w których pokazuję nie tylko przepisy na świąteczne ciasta , ale także na inne ciekawe dania to. Lekki drożdżowy placek, a w nim pyszna, słodka i bogata w bakalie, masa makowa.
Masę oczywiście można kupić w sklepie, jeśli tak zrobicie, nie dodawajcie do niej piany z białek, jedynie ekstra porcję siekanych bakalii i orzechów, ewentualnie jedną lub dwie łyżki prawdziwego miodu. Masę makową możecie przygotować nawet nie posiadając maszynki do mielenia, wystarczy kupić już zmielony mak. Wtedy zalewacie mak gorącym mlekiem, chwile gotujecie, dosłownie kilka minut i odstawiacie na noc, niech mak się namoczy. Później na sitko i dalej doprawiacie już masę makową jak w przepisie. Na struclę makową wyrabia się więcej ciasta niż na jej odpowiednik z kruchym spodem, a samo ciasto powinno być na tyle elastyczne, by dało się zawijać.
Piekę je zawsze na specjalne okazje, takie jak chociażby zbliżająca się Wielkanoc. Popularne są strucle z serem, jabłkami i oczywiście – z czekoladą. Składniki: 3g mąki basi extra wypiek, g świeżych drożdży, g cukru, 1ml mleka, jajka, g masła, szczypta soli, masa makowa z bakaliami, do. Ciasto to może mieć różne nadzienie. Niby wszystko ok w smaku, ale wizualnie beeee.
Mam jeszcze zamiar upiec jutro, bo zostało mi masy makowej wiec moge zmodyfikowac, jesli cos podpowiecie. Pierwszy raz w tym roku podeszłam do makowca. Zawsze uważałam, że to ponad moje możliwości, aż trafiłam na przepis Izy i okazało się, że strucla makowa to nic strasznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.