środa, 9 sierpnia 2017

Co zrobic zeby pierniczki byly miekkie

Pierniczki są przepyszne. Chyba każdy przyzna mi rację. Niestety mają tendencję do twardnienia. Jak sobie poradzić z twardymi piernikami? Co zrobić, żeby były miękkie i chrupiące?


Wypróbuj poniższe sposoby i sprawdź, który jest najlepszy dla Ciebie. Jaką grubość powinny mieć pierniczki. Czy można polać lukrem zaraz po pieczeniu, czy dopiero po tym jak zmiękną. I co najważniejsze, jakie są sposoby na to, aby pierniczki szybko zmiękły i były gotowe do jedzenia.


Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Do tej pory nie udalo mi sie stworzyc miekkich pierniczkow, nawet po uplywie dluzszego czasu od upieczenia za bardzo nie zmiekly ( co nie znaczy, ze nie byly smaczne :) Bede wdzieczna za pomysly.


Twarde pierniczki mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy wolą chrupkie i trochę twardsze pierniczki, inni – te z nadzieniem, które rozpływają się w ustach. Z braku czasu na dalsze pieczenie jeden dzien stalo w lodówce, a potem wrzuciłam to tak do zamrazalnika, bo nie mialam pomyslu co z tym zrobic. Może ktoś wie co zrobić żeby pierniczki były miękkie?


Co prawda skórka nie robi się chrupiąca, ale i bez tego są dobre. Miękkie z bardzo wyczuwalnym smakiem kokosa. Lista przepisów na jak zrobić żołądki drobiowe żeby były miękkie z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Moje domowe kucharzenie.


Tydzień temu (w niedzielę) upiekłam pierniczki. Przepis na te miękkie pierniczki znalazłam tutaj i cytuję za autorką. Przez chwilę były miękkie, potem stwardniały. Jezeli chcecie zeby pierniczki byly miekkie to musicie je przelozyc jablkami, wygladalo by to tak. W pudelku pierwsza warstwa piernikow na to folia aluminiowa matowa do gory na to kilka bardzo ciekich plasterkow jablka, folia matowym do gory i pierniki.


Mozna tez folie zastapic papierem do pieczenia. Polityka odnosi się do plików cookies w obrębie blogu AbcMojejKuchni Co to są pliki cookies? Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu.


Układamy pierniczki na papierze do pieczenia i delikatnie zraszamy je wodą, znów pomocny będzie zraszacz. Tak przygotowane pierniczki nie powinny przebywać w piekarniku dłużej niż minut. Co jakiś czas należy sprawdzić jak się mają i gdy uznamy za stosowne zakończyć proces.


Jeśli uda Ci się wyczuć moment, będą idealne! Domowe lub kupne, w sklepie, w szkole… ich smak, zapach, a przede wszystkim wygląd jest tak charakterystyczny, że jakikolwiek dodatkowy komentarz jest całkowicie zbędny. Jestem emerytka dobrze gotuje i pieke, Jednak przez cale moje dorosle zycie nie wychodzily mi pierniczki. Dostawalam rozne przepisy ale nie wychodzily. A u dawczyn byly smaczne.


Teraz gdy mam od kilku m-cy internet weszlam na te strone i od razu postanowilam upiec wg tego przepisu dwa tygodnie przed swietamu. Ciasto na staropolski lezakuje juz troche w lodowce. Zamysł byl zeby byly trzy pierniki ale dzieci wyczuly i juz sie czaja na robienie pierniczkow. W jakiej formie piec blaty na piernik staropolski jezeli czesc wykorzystam na pierniczki.


A ja mam problem w druga strone niz wiekszosc. Pieke trzeci raz pierniczki z przepisu Apolki. W uieglym roku odrazu wyszly miekkie.


Pyszne byly ale chcialam zeby czesc byla na choinke i byly tak miekkie i kruche ze spadaly. W tym roku polowa juz upieczona i. Zeby zrobic z nadzieniem to musze robic tak jak Pani robila pierniczki serduszka z dwoch wartw i nadzienie dac do srodka bo rozumiem ze po upieczeniu nie dodaje sie nadizenia? Nie robilam nigdy z nadzieniem piernikow stad sie pytam.


Z gory serdecznie dziekuje za odp. Pozdrawiam i zycze milego dnia. Z nastaniem kolejnego adwentu, po kilku próbach pieczenia, w końcu pojawił się przepis na pierniczki na smalcu, który na stałe wszedł do mojego cukierniczego repertuaru. Mam nadzieję, że nie tylko mojego.


Gdy do Świąt zostanie tygodni, czas na przygotowanie ciasta na pierniczki. Witaj CZARODZIEJKO KUCHNI! Wszedłem przypadkowo na twój przepis dotyczący zrazów i za jednym zamachem rozwiązałaś mój problem a mianowicie co zrobić aby zrazy mimo różnych eksperymentów nie były. Chlebuś w środku i słoninka w przyszłym sosie zrobiły swoje.


Kiedy zacząć robić pierniczki na święta? Wiem, że aby pierniczki były smaczne i miękkie trzeba je zrobić wcześniej, ale nie wiem czy ciasto ma też leżakować czy tylko upieczone pierniki. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.


Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w przykrytej szklanej lub kamionkowej misie albo po prostu owinięte w folię spożywczą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty