poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Kluski do zupy

Szybki i dobry sposób na zrobienie ładnych kluseczek do zupy. Czas przygotowania: min. Do wylewania klusek świetnie sprawdza się patent z woreczkiem foliowym – do kubka włóż woreczek, przymocuj go gumką recepturką i wlej do niego. Przygotowując lane kluski do zupy staraj się, aby ciasto nie było zbyt gęste. W innym wypadku kluski będą za twarde.


Przepisy z kategorii kluski do zup.

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przekąski Zielone kluski do zupy. Szybkie do zrobienia a dodają zupie wyjątkowy smak min średnie przystępne.


Zupy Marchewkowy krem z kluskami lanymi. Gęsta, pożywna i tłumiąca uczucie głodu na długo. Jeśli sięgniemy do czasów dzieciństwa, z pewnością przypomnimy sobie zupy serwowane przez babcię, w których królowały kluski lane. Nie ma się co dziwić, bo w czasach, kiedy trudno było kupić nawet makaron, najprostszym i pysznym uzupełnieniem zup były właśnie kluski lane.


Kluski lane to trochę zapomniane pyszności.

Do dziś wielu wielbicieli zup mlecznych nie wyobrażają. Możemy także podać je osobno, z sosem - wtedy gotujemy je w osolonej wodzie. Im mniej mąki dodamy do lanych klusek, tym będą bardziej miękkie, rozpływające się w ustach i nieregularne.


Podobnie co lane kluski robi się kluski kładzione - również do ich przygotowania wykorzystuje się jajka, mąkę, sól i wodę. Różnica jest taka, że klusków kładzionych nie wlewa się do zupy, tylko gotuje w osolonej wodzie, a podaje jako dodatek do drugiego dania, zamiast ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy. Dodane przez konia w: Tylko o kuchni. O knedlach do zupy nigdy nie slyszalam , znam inne dodatki np.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Czasem warto wrócić do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są lane kluski, które gościły w różnych zupach – najlepiej zaś komponują się z domowym rosołem. Ten tradycyjny przepis stanowi alternatywę dla makaronu i na pewno pokochają go ci, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Zupa dyniowa z kluskami ziemniaczanymi była przepisem dołączonym do przesiedleńczej opowieści, którą zamieściliśmy w ostatnim numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ.


Bohaterką tym razem jest ciocia Irena. Tę zupę przygotowywała jej mama, Waleria. Raz ciasto lane, raz kluski lane, raz kładzione, czasami były też inne, a jakże. Zresztą, kto nie lubi klusek ja się pytam?


Kończy się niedziela, nawiążę zatem do rosolnej tradycji wciąż żywej w wielu domach i podrzucę Wam przepis na wątrobiane kluseczki. Może bym i poczekała do przyszłego tygodnia, ale dzisiaj na obiedzie była moja Mama i te kluski tak jej posmakowały, że chce je niedługo zrobić u siebie. Polacy kochają kluski, jedzą je od pokoleń i chętnie do nich wracają.

Syte, tanie i raczej niedietetyczne. Te wyśmienicie nadają się do potraw z kapustą. Przez sito do garnka wpadają równe kluseczki. Można też ciasto ułożyć na talerzu, czy pokrywce i specjalną packą wrzucać ciasto do garnka. Zupę gotować na małym ogniu przez min.


Przed podaniem zupę posypać pietruszką. Uwaga: Masa ma być taka, aby łatwo można było uformować kluski. W przeciwnym wypadku dodać jeszcze troszkę kaszy manny. Ola G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga biegaczka w kuchni.


Zastępują makaron albo ryż. Ponieważ ciasto leje się na wrzątek. Lane kluski robi się w mig. Zwykłe kluski, które można zajadać z sosem, do zupy, na słodko, na pikantnie. Nastepnym razem zrobie je na slodko, dla corki.


Kisiel rozpuść w zimnej wodzie i wlej do gorącej zupy delikatnie mieszając. Ciasto powinno być bardzo gęste. Jeśłi jest za rzadkie dosyp jeszcze mąki, a jak zbyt gęste to dolej mleka.


WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). To tradycyjny przepis na kluski do zupy , rosoły lub sosu. U mnie dzieciaki zajadają aż się uszy trzęsą. Polecam przygotować małe kluseczki lub kłaść na wodę tak jak kluski kładzione.


Szare kluski, żelazne kluski – wygrywają smakiem z kopytkami i śląskimi. Zupełnie nie wiem jak to się stało, że ich do tej pory nie jadłam. Nikt ich w naszym domu nie robił, nawet żadna z moich babć.


Ale ja będę, nie zważając na ilość energii jakiej mogą dostarczyć. Uwielbiam lane kluski, to dla mnie wspomnienie dzieciństwa! Zupa mleczna z lanymi kluskami czy rosół z lanymi kluskami - to jest smak inny niż wszystkie. Aż dziwne, że teraz tak rzadko robię dla dzieci lane kluseczki, bo przecież ich przygotowanie jest bajecznie proste. Przygotowanie dania szare, prawdziwie szare kluski ziemniaczane To potrawa, która jest po prostu obłędna.


Jako, ze dość pracochłonna, rzadko u mnie w domu była robiona - specjalizowała się w niej moja Babcia, która wcale nie pochodzi ze Śląska, a nawet wręcz przeciwnie - z zupełnie inszej części tego kawałka świata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty