czwartek, 10 sierpnia 2017

Jaki boczek do żurku

Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM. Do garnka wkładakiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna.


Wszystko zalewam szklankami wody i gotuję na małym ogniu około minut. Boczek Surowy Do Zurku - informacje, zdjęcia, materiały video. DODAJ PRZEPIS MÓJ PROFIL. Biała kiełbasa do żurku.


Kiełbasa jest idealna do świątecznego żurku. Tradycyjny żurek z boczkiem, wiejską kiełbasą i jajkiem Jestem wielką miłośniczką żurku. Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić. Wypróbujcie go nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych! Durszlak - boczek surowy do zurku.


Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Zakwas w butelce dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru. Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na plasterki.


Nastawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek. Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała się biała kiełbasa z boczkiem. Przepisy z kategorii żurek boczek wędzony. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Chleb do żurku z dodatkiem zakwasu pszennego i drożdży. Oryginalna forma do podania np. Z powodzeniem można go również użyć do podania innych potraw np. Po odpowiednim przygotowaniu – tylko lekko nasiąka od środka, natomiast z zewnątrz pozostaje suchy i chrupiący.


Składniki: paski surowych żeberek wieprzowych dag wędzonego boczku po kawałki każdej kiełbasy: białej parzonej, pieczonej i chłopskiej cebula ząbki czosnku mała marchewka łyżki pokrojonej papryki łyżka chrzanu łyżek śmietany pęczek natki jajek butelka białego żurku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ja żurek gotuję na żeberkach wieprzowych oraz na żeberkach wieprzowych wędzonych. Jak mam boczek to również daję :) Wrzucam włoszczyznę - marchew,seler,pietruszkę,por oraz przypaloną. Boczek pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w półplasterki. Wrzucić do garnka i przesmażyć (nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, bo wytopi się on z boczku, ale jeśli byłoby go za mało można dodać łyżkę smalcu, masła lub ostatecznie odrobinę oliwy).


Pokaźny zbiór przepisów. Boczek, kiełbasę, przyprawy (oprócz majeranku) i zmiażdżony czosnek zalaćzimną wodą i ugotować. Mąkę rozprowadzić wodą i powoli dodawać do żurku ciągle mieszając.


Wsypać majeranek i zagotować. Podawać z pokrojoną kiełbasą lub jajkiem na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku i razem smażyć. Następnie przełożyć do żurku. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do żurku.


Całość razem wymieszać i gotować około 5-minut na małym ogniu. Mają natychmiast inny smak. Jest mi obojętne jaki żur kupię(ale tylko w butelce,nie proszek) no i baczę,czy nie ma jakichś farfocli,korzucha czy pleśni w środku.


Wychodzi zawsze,jest bardzo pożywny i służy często za cały obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty