piątek, 11 sierpnia 2017

Leczo z zielonych pomidorów

Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne. Pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest w formie warzywnego ragout, przyrządzonego ze świeżych pomidorów, papryki, z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebuli. Z uwagi na pogodę i na fakt iż u nas były już pierwsze przymrozki , które zabiły moje pomidory , zmuszona byłam zrobić coś z ich owoców.


Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej.

Dodane przez nudka w: Tylko o kuchni. Z pomidorów usunąć pozostałość po łodyżce, naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem w misce, a gdy skórka zacznie odchodzić odlać gorącą wodę i zahartować bardzo zimną wodą (można dodać też kostki lodu). Najmniej używam papryki białej i zielonej, mają mniej smaku, a z zieloną trzeba. SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW (NA ZIMĘ) – to przepis z mojego rodzinnego domu. To jeden z moich ulubionych obiadów, dlatego w sezonie robię go kilka razy.


My też bardzo lubimy leczo. Leczo to jedno z moich ulubionych dań.

Zwłaszcza o tej porze roku jest ono wyśmienite. Według niej dżem z zielonych pomidorów to znakomity dodatek do mięsa z wody, zimnego rostbefu i pieczonej dziczyzny. Szukając troszkę w internecie można się dowiedzieć, że w tradycyjnej polskiej kuchni przetwory z zielonych pomidorów służyły głównie do przekładania tortów, ciast, czyli do słodkich zastosowań.


StrawberriesCream Obserwuj bloga Obserwujesz bloga StrawberriesCream. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z zielonych pomidorów. Narobiłaś mi smaku i chyba zrobię leczo w tym tygodniu na obiad! Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.


Sałatka z zielonych pomidorów z papryką - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.


Gotowe leczo przełożyć do czystych i suchych słoików.

Szczelnie zakręcić i pasteryzować minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.


To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Rozważam też czy nie wpakować leczo do słoików lub część zamrozić? Mam tak dużo cukinii, że nie jesteśmy w stanie przejeść jej na bieżąco.


Zapraszam na prawdziwe leczo węgierskie. To najlepszy i sprawdzony przepis na leczo. Nie ma sensu spierać się na ten temat.


Ugotowane późną jesienią, zimą czy na wiosnę nie będzie miało pełnego smaku wygrzanych w słońcu pomidorów i papryk. Poza sezonem na paprykę i pomidory smak jest płaski, więc trzeba go nierzadko ratować pomidorami z puszki lub z koncentratu. Przetwory z zielonych pomidorów: przepis na konfitury. Niezwykle oryginalne mogą być też przetwory z zielonych pomidorów.


Przygotowanie dania sałatka z zielonych pomidorów do słoika składniki zalewy zagotować razem, odstawić do wystygnięcia. Zielone pomidory jędrne i świeże umyć pokroić na ćwiartki a następnie na półksiężyce (zdj. 2) Jak widzicie na zdjęciu moje pomidory są różnej wielkości i stanu niedojrzałości, co jednak w niczym nie. Zielone pomidory z papryką, cebulą i papryczkami chilli, które zaostrzają smak sałatki, zamknięte w słodko-kwaśnej zalewie to pomysł na zimowe przetwory. Doskonały dodatek do mięs i wędlin.


Kup niedojrzałe pomidory i powiększ swoje zapasy na zimę. Pyszne leczo z cukinią i oregano Domowy koncentrat pomidorowy Sałatka ogórkowo-pomidorowa. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Zostałam obdarowana miską zielonych pomidorów.


Nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam sałatki z nich. Przeszukując internet trafiłam na wiele przepisów. Wybrałam ale nie każda wersja była trafiona.


Jednej takiej zupełnie bez cukru z winnym octem nie dało się jeść - sam kwas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty