środa, 25 listopada 2015

Botwinka kiedy

Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa. Warto zupę tę włączyć do menu dziecka. A sama roślina może być dodatkiem do wielu soków czy sałatek.


Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajo lub szczypiorek. Zupę przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały.

Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Jest wiele przepisów i wiele sposobów na to, by zrobić botwinkę. Każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki. Moja botwinka zupa jest idealnie wyważona smakowo.


W przepisie na botwinkę podam jakie składniki możesz ewentualnie pominąć lub też zamienić na inne. Jeśli lubicie zupy ze świeżych warzyw, gorąco polecam mój sprawdzony przepis: zupa botwinka. Kiedy tylko pojawiają się w handlu świeże buraczki od razu przyrządzam botwinkę.

Zupa botwinka to jedno z moich ulubionych dań na wiosnę. Określeń botwina, boćwina i botwinka często używamy zamiennie. O ile botwina stanowi liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, o tyle botwinką powinna być określana jedynie zupa gotowana z botwiny, zaś boćwiną jest zupełnie inna odmiana buraka liściowego. Fenomen polega na tym, że w wielu regionach Polski boćwina jest synonimem botwiny, a w samym języku potocznym słowa. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki.


Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5-minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu.


Przepisy z botwinką nigdy nam się nie nudzą, bo mamy na nią mnóstwo inspirujących pomysłów – zaczynając od klasycznej botwinki z jajkiem, przez nowe pomysły, takie jak botwinka z ogórkiem! Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. W sezonie botwinka jest niezastąpiona w orzeźwiającym, tradycyjnym chłodniku litewskim, jak i chłodniku z jajkiem przepiórczym, z miętą czy innymi nowalijkami. Mam na ten temat teorię: dzieci o wiele intensywniej odczuwają smaki.


Pewnie dlatego, że zabezpieczyła nas w ten sposób natura, kiedy w pradawnych czasach poszukiwanie i zdobywanie pożywienia wiązało się z koniecznością rozpoznawania trujących składników na podstawie smaku. Całość gotowałam na małym ogniu. Dodałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku, posoliłam i zabieliłam śmietaną.


Ja moją botwinkę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i posypałam koperkiem.

Chcę się pochwalić, że już drugi rok z Panią robię moje przetwory na zimę. Zeszłoroczna botwinka tak szybko wyszła, że w tym roku robię podwójną ilość. Dzisiaj druga tura botwinkowej zabawy.


Kiedy patrzysz na szarą ziemię, na której parę minut wcześniej robiłeś rządki, a teraz posiałeś w niej nasionka, nie do końca chce ci się wierzyć, że w tym miejscu coś urośnie. Za jakiś czas widzisz delikatną zieloną nitkę, która z dnia na dzień się poszerza. I zupę i samo słowo botwinka.


Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem.


Jest także wykorzystywana do sałatek oraz potraw duszonych. Botwinka najbardziej smakuje świeża. I w tym całym natłoku obowiązków nie zorientowałabym się nawet, że jest już dostępna botwinka, gdyby nie koleżanka, która uświadomiła mnie też, że jest już rabarbar. Nie wiem, czy to obowiązki, czy wątpliwa w tym roku wiosna, ale aż nie wierzę, że to już.


A z drugiej strony przecież mamy maj. Niebawem sezon na truskawki. Jednym z nich jest to, że nasz jadłospis po zimie staje się wyraźnie bogatszy.


Produktem z cyklu „must have” mojego wiosennego menu bez wątpienia jest botwinka. Sezon na nią trwa od maja do końca lipca. Gorącą (a w zasadzie gotującą się) przekładamy do słoika, ustawiamy go na blacie do góry dnem i tak pozostawiamy do wystygnięcia.


Do botwinki tylko koperek! Pokrojoną botwinkę z malutkimi buraczkami i pół pęczka koperku (łodyżki) podduszam na maśle, zakwaszając sokiem z cytryny. Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa. Boćwina to po prostu inna nazwa buraka liściowego.


Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże, soczyste liście. Przede wszystkim botwinka to bogactwo witaminy K, która zapobiega sklejaniu się płytek krwi, wspiera układ trawienny, odtruwa wątrobę i zwiększa ilość wapnia w organizmie. Poniżej prezentuję Wam trzy pomysły na zdrowe zupy z botwinką, które śmiało możecie jeść na odchudzającej diecie.


A botwinka to samo zdrowie. Dlatego warto korzystać, kiedy pięknie prezentuje się na straganach :) Po pierwsze i najważniejsze, botwinka jest bardzo niskokaloryczna. Po drugie, jest bogata w błonnik, który daje uczucie sytości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty