czwartek, 26 listopada 2015

Przepis bogracz

Dopełnienie dania stanowią aromatyczne warzywa, m. Gulasz z kociołka nad ogniskiem. Bogracz węgierski - kociołek węgierski. Panie domu lubią go gotować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na stosunkowo szybki czas przygotowywania. Prawdziwy bogracz powinien być przygotowany z mięsa wołowego.


Co do czosnku to ciekawe - bo na stronach węgierskich z przepisami, w składnikach, czosnek występuje dośc powszechnie.

Węgierski gulasz, tradycyjnie gotowany nad ogniskiem w specjalnym garnku – bogracs, zawieszonym na trójnogu. Mogłam też zrobić ciasto na makaron, rwać po kawałeczku, wrzucać do bogracza i razem gotować. Na koniec pokroiłam natkę pietruszki.


Mój bogracz podałam z kleksem gęstej śmietany. Jak zrobić pyszny bogracz? A bogracz z kluseczkami to po prostu palce lizać. Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.


Posiekać cebulę i zrumienić.

Przepis na zupę gulaszową możemy nieco urozmaicić, dodając do niej np. Zamiast mięsa wołowego można użyć mięsa wieprzowego, z indyka, a nawet z dzika. Tradycyjny przepis na bogracz można nawet całkowicie zmodyfikować i przygotować go w wersji wegetariańskiej. Potrzebne nam będzie opakowanie kotletów sojowych.


Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy. Ciebie newslettera przepisy. Przeczytaj przepis na bogracz!


Gęsty, pożywny bogracz nasyci i rozgrzeje każdego. Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. I choć bogracz węgierski oryginalnie wywodzi się z Węgier, kojarzony jest także z polską kuchnią. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić najlepszy bogracz węgierski, dobrze trafiłeś.


Poniższy przepis nie nastręcza trudności, a efekt jest piorunujący. Oto przepis na najlepszy bogracz z kluseczkami, jaki znam. Nawet dzieciom zasmakuje. Mój skarbuś aż zajada się moim bograczem z kluseczkami. Możesz więc zapakować go do słoika lub naczynia z tworzywa sztucznego, nadające się do odgrzewania w mikrofalówce, i zabrać do pracy by zjeść go na lunch.


Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bogracz z kluseczkami.

Polecane przepisy: bogracz z lopatki wieprzowej Zobacz więcej. Dania główne Łopatka wieprzowa peklowana pieczona. Do jego zrobienia potrzeba m. Pikantny,aromatyczny,tradycyjnie przygotowywany nad paleniskiem przysmak węgierski. W Polsce zaczęto tak nazywać węgierską zupę gulaszową. Wynika z tego, że to danie powinno być przygotowane na ognisku ale jest to ciężkie do wykonania w codziennych domowych.


Syci, a ponadto świetnie rozgrzewa. Danie to pochodzi z Węgier, gdzie nosi nazwę bogracz. To zdecydowanie jedna z. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana.


Bogrács” to po węgiersku po prostu kociołek mocowany na trójnogu, który stawia się nad ogniskiem i najczęściej gotuje w nim zupę gulaszową (gulyásleves). Wsypać kminek i przyprawę do gulaszu. Pomidory obrać, pokroić w kostkę i także włozyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i błon, podzielić na cienkie, krótkie paseczki i także wrzucić do mięsa.


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W czasie duszenia bogracz uzupełniać wodą lub bulionem, a sos wymieszać z przecierem. Pozwolę sobie skopiować przepis na swojego bloga.


Nie jest kulinarny :) Zastanawiam się czy mi wyjdzie, mam od kilku dni ogromną ochotę na to danie. Ale jakoś nikt w moim otoczeniu o to nie dba. Więc czas nauczyć się czegoś nowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty