piątek, 13 listopada 2015

Jak zrobic makaron do lazani

Przy okazji pieczenia lazanii postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domowy makaron. Korzystam z niego zawsze, zarówno jeśli potrzebuję płatów do lazanii, jak i wtedy, gdy w planach jest rosół z makaronem nitki. Rozwałkowane jak najcieniej ciasto kroić na płaty lasagne i układać na stolnicy każdorazowo podsypując mąką aby się nie sklejały.


Tak przygotowany makaron jest gotowy do użycia np. Jestem na prawdę z siebie dumna. Na makaron mam przepis rodzinny, ale szukałam sposobu jego przygotowania do lazanii. WERSJA TRADYCYJNA: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka.


Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować rękami. Najczęściej farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników, chociaż zdarzają się przepisy od wegetariańskich po wersje. Wkładamy płaty lasagne do gotującej się osolonej wody (litr wody na każde 100g makaronu, łyżeczka soli na litry wody). Płaty lasagne gotujemy przez 2–min w szerokim garnku.


Pilnujemy, żeby płaty się nie posklejały. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Gdy kilka lat temu na rynek wszedł makaron do lasagne, nie wymagający gotowania, wydawało się, że to koniec udręki. Wydawało się, że już nie będziemy musieli zmagać się z lepkim makaronem. Jednak makaron bez ugotowania nie sprawdza się w lasagne z dużą ilością sos - np.


Dodane przez monikasw: Tylko o kuchni. Was zna doskonały przepis na sos serowy do makaronu ,próbowałam improwizowac ale mój nie jes tak smaczny jak te oryginalne włoskie. Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Dzięki niezwykłej kompozycji przypraw i składników pozwala przenieść się choć na chwilę do słonecznej Italii.


Dzieci nie mogą się jej oprzeć, a dorośli szaleją na jej punkcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie świetny, sprawdzony przepis na lasagne z mięsem mielonym, która. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?


Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Zobacz przepisy i porady kulinarne na Polki. Oznacza to, że to co nam zostanie w lodówce możemy dodać do tego dania i taki eksperyment może przynieść nieoczekiwanie dobre rezultaty.


I to w domowej lazanii bardzo sobie cenię -:) No to trochę pożartowaliśmy a teraz na poważnie. I wbrew pozorom robi się go szybko i bardzo prosto. Makaron -nie ma to jak zrobiony samodzielnie. Jak gotować makaron do lasagne żeby się nie sklejał? Ciasto podzielić na paski (u mnie tak „na oko” o szerokości cm.) Następnie paski podzielić na prostokąty.


Ja starałam się zrobić płaty takiej wielkości, aby wygodnie je ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Płaty można użyć od razu podgotowując je minuty w wodzie lub pozostawić do wysuszenia. Jak przechowywać makaron aby się nie posklejał. Idealne ciasto na makaron.


Do szerokiego rondla wrzucać nie więcej niż po 2-płaty na raz. Sera dawać-jak kto lubi. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu oraz sera mozzarella. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około minut.


Wierzch posyp startym na drobnych oczkach parmezanem i wstaw do piekarnika. Możesz sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy makaron jest już gotowy. A skoro masz już wytłumaczone krok po kroku, jak zrobić lazanie, łap nasz przepis i zachwyć domowników prawdziwie włoskim obiadem. Ta przygotowana lazania jest doskonała - makaron jest jędrny, ślicznie pofałdowany i ma swój smak - znaczy się odróżnia się znacznie od nadzienia. Domowy makaron do lazanii, bez maszynki przepis.


Do tego nic innego nie pasuje jak sałata z sosem vinegrette. W wersji burżujskiej do sałaty dodaję koreczki anchois - znaczy się maleńkie, okropnie słone rybeczki oraz oliwki zielone. Wyczarujesz go zaledwie z kilku składników, które znajdziesz w zakątkach swojej kuchni. Sprawdź, jak wykonać domowy makaron do rosołu i zaskocz najbliższych delikatnym smakiem dania.


W żadnym wypadku nie dodawać wody. Ja używam mąki pszennej 5robiąc makaron do zup, natomiast tworząc makaron do sosów, który ma być twardszy dodaję mąki z semoliną. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty.


Można posypać go oregano i bazylią. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty