Kruchy spó duża ilość malin w malinowej galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńcząca ciasto chrupiąca beza z migdałami. Placek potrzebuję na środę wieczór. Polecane przepisy: placek malinowa chmurka ewy wachowicz Zobacz więcej. Desery miodownik wg Ewy.
Idealne świąteczne ciasto, po dokładną instrukcję zapraszam na bloga z cukrem. MALINOWA CHMURKA - IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO - przełamana smakiem owoców pyszna beza :) Delikatne, idealne ciasto, które uwodzi smakiem! Malinowa chmurka to przepyszne ciasto, które się po prostu nie odmawia.
Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Mój pamiętnik kulinarny. Jeśli nie macie zbytnio czasu zawsze możecie kruchy spód zastąpić herbatnikami i tak oto w prosty sposób powstanie malinowa chmurka na herbatnikach (bez pieczenia kruchego spodu). Jeśli nie ma sezonu na maliny możesz bez problemu skorzystać z mrożonek, ciasto będzie tak samo dobre. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym.
Nakłuć widelcem i piec ok. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta siostry anastazji malinowa chmurka. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy ( 24x36), piec ok.
Na cieście kruchym ułożyć maliny, galaretki rozpuścić w wodzie, Lekko stężałą galaretkę wylać na maliny. Odstawić do całkowitego stężenia 3. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie!
Dwie galaretki (najlepiej malinowe) rozpuścić w trzech szklankach wody. Dodać maliny i zostawić aby galaretka minimalnie stężała. Na koniec przełożyć ciasto: na placek dać połowę masy, na to wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć resztę masy, przykryć drugim plackiem.
Wstawić na noc do lodówki. W sezonie na truskawki nie można pominąć chmurki ;-). Wspólnie piekliśmy już malinową (hit blogu!), bananową, pora więc na wersję z truskawkami i tym razem - bez pieczenia. Truskawkowa chmurka to kruchy spód z herbatników, warstwa galaretki z owocami.
Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką. Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Pewnego razu wpadła do mnie siostra i mówi, że jadła na imieninach u koleżanki malinową chmurkę i opowiada jakie to wspaniałe ciasto hehe.
My je bardzo uwielbiamy i często robimy na różnego rodzaju okazje, typu święta, urodziny, czy po prostu na weekend do kawy. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Placki owsiane - prosty przepis. Papryka marynowana według mojego przepisu.
Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki. Bardzo dobrze znosi przechowywanie i wręcz należy przygotować je poprzedniego dnia przed. To ciasto to rzeczywiście chmurka, na dole ciasto kruche, potem galaretka z malinami, śmietana z serkiem mascarpone i na wierzchu beza. Słyszałam o tym cieście już chyba ze dwa lata temu, ale jakoś nie było mi po drodze, by je wykonać.
W końcu się zmobilizowałam, gdyż świeże maliny się kończą i postanowiłam to wykorzystać. Ja robiłam go dopiero pierwszy raz i muszę przyznać, że smakuje super #128578; Co prawda trzeba się przy nim napracować i spędzić kilka godzin w kuchni, ale warto! Są znacznie pyszniejsze. Mogę wyróżnić dwa idealne sposoby na wykorzystanie malin.
Albo spożyć od razu cały koszyczek, albo przygotować malinową chmurkę. Chrupiąca beza z migdałami, krem z mascarpone, galaretka malinowa i kruchy spód z pewnością będą hitem każdego rodzinnego spotkania. Jeden placek ułożyć na desce, posmarować połową frużeliny malinowej, posypać odłożonymi całymi malinami, przykryć kremem. Resztę frużeliny rozsmarować na drugim placku i zsunąć go na krem (najlepiej na cienkiej plastikowej podkładce).
Na frużelinie malinowej położyć placek bezowy i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.