wtorek, 17 listopada 2015

Przepis na makowiec z ciasta drożdżowego

Przepis na makowiec z ciasta drożdżowego

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Masło wrobiło się bardzo szybko, z wyrobieniem ciasta nie było problemów, a robiłam wszystko ręcznie. Po upieczeniu kawałeczek odkroiłam, bo już się nie mogłam doczekać i muszę powiedzieć, że w smaku petarda. Masa makowa pyszna, nie odstaje od ciasta.


Najlepszy makowiec na świecie. Bardzo dziękuję za przepis i inspiracje. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.


DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. KuchniaLidla 7dni temu Emilio, dodanie masy z jajek i cukru do maku, sprawia, że jest on bardziej puszysty i wilgotny. Natomiast nacięcie ciasta, pozwala na uwolnienie się nadmiaru powietrza - co powoduje, że mak, będzie doskonale do ciasta przylegał :) pamiętaj też, by ciasto przed wyłożeniem masy makowej, oczyścić z nadmiaru mąki :) Powodzenia! Sprawdzone przepisy na Ciasta drożdżowe znajdziesz na portalu przepisy.


Zobacz naszą bazę wyselekcjonowanych przepisów na Ciasta drożdżowe, sprawdź opinie na ich temat oraz wybierz najlepszy przepis dla siebie. Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem ipozostawic do wyrośnięcia Jajko i żółtka utrzeć z cukrem pudrem lub zwykłym Do rozczynu drożdżowego wsypać mąkę,sól i dodać utarte żółtka ,pod koniec dodać masło rozuszczone wyrobić ciasto i pos=zostawić aby wyrosło i podwoiło objętość Rowałować ciasto na prostokąt podsypując mąką Zwijać strucel z masą makową piec w. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia. Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.


Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Przygotowujemy masę: Mak zalać wrzątkiem, odlać zanieczyszczenia i ponownie zalać wrzątkiem.


Mak odsączyć na sicie i zemleć trzy razy w maszynce z sitkiem o małych otworach. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta , i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Ciasto biszkoptowe z jabłkami rewelacyjnie pasuje do makowej, bakaliowej masy. Sekretem udanego i bardzo puszystego biszkoptu jest ubita na sztywno piana z białek i delikatne łączenie jej z pozostałymi składnikami.


Przesianie mąki to również kluczowy element pieczenia biszkoptów. Składa się z ciasta drożdżowego zawijanego z masą z maku. Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany. Drożdżowy, z bogatą masą makową z orzechami i bakaliami. Tradycyjny makowiec świąteczny dla całej rodziny.


Makowiec to typowe danie wigilijne w polskiej kuchni. Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam). Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa.


Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem. Białka, które zostały nam z przygotowań ciasta, ubić na sztywną masę i dodać do masy makowej. TU znajdziecie drugi przepis na makowiec krucho - drożdżowy :) Oba są pyszne :) A TUTAJ jest przepis na masę makową, robioną z gotowego maku mielonego.


Szybka i bardzo smaczna! Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części.


Rozwałkować pierwszą część ciasta na kształt koła o średnicy ok. Ciasto z papierem zsunąć na dużą blachę do pieczenia. Wg mnie to najlepszy makowiec. Przygotowanie ciasta podzielone jest na trzy etapy: przygotowanie ciasta drożdżowego, przygotowanie masy makowej i pieczenie. Dziś zaprezentuję Wam przygotowanie IDEALNEGO ciasta drożdżowego.


Kilka składników i można wyczarować bazę do wielu ciekawych i kreatywnych wypieków tj. Zawijany – zarówno z ciasta krucho-drożdżowego, jak i drożdżowego wyjdzie najlepiej. Podczas zwijania ważne jest, aby nie nałożyć zbyt dużo nadzienia – podczas pieczenia istnieje spore ryzyko, że wypiek przerwie się w pół.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty