środa, 18 listopada 2015

Patisony przepisy leczo

Taka potrawa jest w sam raz na lekki i szybki obiad w upalne wakacyjne dni. Danie jest proste do wykonania, wystarczy, że w kolejności będziesz dodawać do rondla poszczególne składniki a gęste i smakowite leczo z patisonów i papryki wykonasz w mgnieniu oka. Leczo z patisonem lub cukinią to wakacyjna wariacja na temat węgierskiego dania.


Patisony przepisy leczo

Wypróbuj też przepis na inne sławne danie z cukinii: Co to jest ratatouille? Przywędrował do Europy z Ameryki Południowej w czasach odkryć geograficznych, początkowo jako roślina ozdobna, która dopiero po pewnym czasie trafiła na stoły, głównie w krajach śródziemnomorskich i we Francji. Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.


Gdy będzie już usmażona wrzucamy do niej szpinak i mieszamy aż ściemnieje, przekładamy do garnka. Pomysł na szybki i smaczny obiad z sezonowych warzyw. Placki podaję z gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.


Patisony przepisy leczo

Wrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da ! Kupiłam jakiś czast temu pięknego patisona i nie wiedziałam za bardzo co z nim zrobić. Ale coś mi świtało, że miałam wycięty z jakieś gazety kartkę z przepisem na leczo z patisona. Większe trzeba obrać, miąższ pokroić i dodać do potraw duszonych lub smażonych, np. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z patisona. Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów.


A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Małe patisony pojawiły się na targach, dlatego warto je wykorzystać jako prosty i pyszny dodatek do obiadu lub sałatki. Pieczone patisony z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół robi się ekspresowo, będą idealnym uzupełnieniem pysznego dania. Cukinia, a dla innych kabaczek to warzywo dyniowe, którego miesiącem sezonowym jest sierpień. Cukinia ma neutralny smak i twardą konsystencję, którą traci podczas obróbki termicznej.


Placki z cukinii czy też leczo z cukinią to tylko jedne z wielu popularnych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego warzywa. Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada cukinia? Niezwykle proste ale sycące danie idealne na jesienne słotne dni.


Wersja tu obecna została przygotowana przez teścia w ramach rodzinnej wersji hot-garnek-czelenendż. Napatrzył sie chłopina wczoraj jak teściowa trzaska oponki iniewiele myśląc. Nie wiem czy powinnam nazywać to danie leczo, gdyż, tradycyjnie przygotowuje się je głównie z papryki i pomidorów, a w moim papryki brak…Nie mniej jednak leczo z patisona i cukinii jest pyszne! Z dodatkiem mojego ulubionego ostatnimi czasy, cytrynowego ryżu, stanowi znakomity, prawie jesienny obiad. Przyznaję, miałam pewien problem z nazewnictwem tego dania.


Danie można przyrządzić też bez kiełbasy i będzie wtedy leczo wegetariańskie. PATISONY NA ZIMĘ - PRZEPIS - pyszne patisony w słoiczkach, którymi możemy cieszyć się przez cały rok. Takie patisony przygotowuję co roku.


Składniki: średnie patisony kolorowe papryki dkg fasolki szparagowej cebule koncentrat pomidorowy laski dobrej kiełbasy sól, pieprz łyżka sosu chili mini papryczka chili słodka papryka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażyć około minut. Poszukałam inspiracji w sieci, trochę pokombinowałam i tak o to powstały patisony faszerowane kuskusem, pieczarkami i mięsem. Mężowi posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem.


Warzywo to należy do rodziny dyniowatych, więc naturalnie kojarzy się z sezonem jesiennym. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Patison to smakowity kuzyn dyni i cukinii. D zisiaj zrobiłem na kolację leczo z młodych patisonów z kiełbaską i pomidorkami. P od tym linkiem młode patisony znajdziesz przepis na to właśnie leczo.


SMAKI I NIESMAKI Gotowanie, pieczenie, smażenie, czyli moje domowe smaki i niesmaki w kuchni. Młode owoce patisona świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, starsze natomiast – najlepiej smakują duszone i smażone. W takiej postaci patison świetnie sprawdzi się w mięsnym gulaszu, leczo lub na patelni z pięknie pachnącym czosnkiem i soczystymi czerwonymi pomidorami. Spróbujcie sami… Kurczak duszony z patisonem i. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Najlepsze ciasta, desery i wypieki.


Szybkie obiady, pyszne sałatki i dania fit. Przepisy kulinarne i apetyczne zdjęcia potraw. Potrawy wegetariańskie i wegańskie, makarony i zupy. Dania z ryb i owoców morza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty