wtorek, 17 listopada 2015

Ryba po grecku na wigilię

Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy i często gości na naszych stołach w wigilię. Jaki jest prosty przepis tradycyjny na rybę.


Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Filety najlepiej wyjąć parę godzin wcześniej z zamrażarki, żeby zdążyły się rozmrozić, ale możemy je również smażyć nie rozmrożone- wszystko zależy od tego ile czasu możemy poświęcić na przygotowanie ryby po grecku. Jajka wbijamy do talerza, roztrzepujemy je z solą i pieprzem. Rewelacyjna kapusta z grzybami, ryba po grecku i słodka kutia.


I nie przygotowuję go dużo. To danie serwuję tylko raz w roku, tylko na Boże Narodzenie. Wiem, że na Wigilii chcemy spróbować wszystkich potraw – dlatego lubię umiar.


W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku. Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża. Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza. Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. Tymczasem to jedno z tradycyjnych i bardzo klasycznych dań w wielu polskich domach, które podaje się w Wigilię świąt Bożego Narodzenia.


To także pomysł na podawanie mniej szlachetnych gatunków ryb. Kto jest smakoszem ryb na pewno nie pogardzi rybą po grecku. Bezglutenowa ryba po grecku niewiele się różni od. Ja często robię to danie na Wigilię albo na jakieś przyjęcia. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją.


Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak jest i tym razem. W moim domu zawsze na Wigilię ją przygotowuje bo jest bardzo smaczna. Przepis sprawdzony, od lat według niego przygotowuje się taką rybę u mnie w domu, polecam!


Ryba po grecku na wigilię

Filety ulubionej ryby przełożone warzywami - marchewką, selerem, cebulką w pomidorowym sosie, goszczą na stołach w całej Polsce. Wigilijne menu ma inne rozwiązanie - ryba po grecku. Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych.


Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. A jakie potrawy wigilijne przygotować, jeśli za śledziem nie przepadamy? Na wigilię zazwyczaj przyrządzamy dania rybne, u wielu z nas tradycyjnym daniem na wigilijnym stole ciągle jest karp, ale dla tych co nie lubią lub nie mogą jeść tej ryby mam alternatywną propozycję, która może być podana zarówno na zimno jak i na gorąco, a jest nią ryba po grecku. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!


Jeśli lubisz rybę, z pewnością przypadnie Ci do gustu pomysł na rybę po grecku. Zarówno ryba, jak i warzywa są zdrowe, dlatego warto przygotować tę wigilijn. Przepisy Porady Produkty. Na moim talerzu znalazły się także pełnoziarnisty ryż i surówka ze 100g marchewki, 50g selera, 100g jabłka, łyżeczki majonezu i łyżki jogurtu naturalnego. Przepis na ryba po grecku na wigilię z bloga To i owo stokrotki.


Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Można ją podawać saute, ale także z dodatkami. Dania główne Kotlety grzybowe na Wigili. Gdy spędzamy Wigilię u moich Rodziców, Mama, robi rybę z keczupm i cebulką, ja obowiązkowo z warzywami, mój Mąż ją uwielbia ! Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler.


Być może jest to spowodowane faktem, że jako dziecko spędzałam rodzinnie zarówno Święta, jak i Sylwestra. Elegancki, łatwy i pyszny śledź na stół wigilijny. Więc śledzie pojawiały się głównie na sylwestra, jako przystawka w różnych odsłonach. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni!


Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). W lodówce czeka już kg filetów z karpia- uwielbiamy tę rybę na Wigilię- tyle ze żadnej ryby od lat nie smażę, a piekę w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty