czwartek, 19 listopada 2015

Bułeczki jagodowe

W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana. Przepis jest bardzo podobny do tego na bułeczki z porzeczkami. Jagodzianki czyli bułeczki drożdżowe z jagodami to hit lata. Są pyszne, puszyste i mocno jagodowe. Piekę je jako oddzielne bułeczki z lukrem lub bułeczki z kruszonką.


To jest rewelacyjnie prosty przepis - tylko minuta wyrabiania ciasta, a efekt jest cudowny - bułeczki są pyszne i mięciutkie.

Nadzienie jest jagodowe. Pachną wanilią i cytrynami. I można je nadziać nie tylko jagodami, ale różnymi owocami. Jagody są zawsze dobre na wszystko, tak już jest.


Tak właśnie powstały te puszyste rollsy z ricottą. Dodatek sera świetnie wpływa na konsystencje ciasta po upieczeniu - staje się delikatnie wilgotne. Drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem.


PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony.

Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia. Przygotowanie dania jagodzianki (bułeczki drożdżowe z jagodami) - puszyste i pełne jagód - prawie bez wyrabiania :) Jagody przebierz, krótko umyj pod bieżącą wodą, osącz na cedzaku, potem osusz na ręczniku papierowym. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około minut. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Uwielbiam bułeczki z jagodami, ale nie ukrywajmy, są one dosyć kaloryczne.


Bułeczki drożdżowe z jagodami. Słodkie ciasta drożdżowe z dodatkiem sporej ilości cukru, masła i jajek do dietetycznych nie należy. Dlatego postanowiłam, że spróbuję upiec jagodzianki w trochę odchudzonej wersji. Jedyną trudnością może się okazać nadanie jagodziankom odpowiedniego kształtu, ale po pie Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga oh-my-kitchen.


Dodane przez luisaw: Tylko o kuchni. PRZYTULONE BUŁECZKI Z JAGODAMI – są cudownie mięciutkie, puszyste i wypełnione jagodami – dla mnie to pełnia wakacyjnego szczęścia #128578; Same bułeczki są umiarkowanie słodkie, dlatego śmiało można je posypać cukrem pudrem lub polukrować #128578; Polecam również: JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ Składniki (na bułeczek): Rozczyn g świeżych drożdży łyżka cukru łyżka. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy bułeczki z jagodami. Przepisy na jagodowe bułeczki w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na jagodowe bułeczki. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Ciasto chyba z tego przepisu jest lepsze, bardziej delikatne i żólciótkie(robiłam na prawdziwych wiejskich jajkach) Z ciastem bardzo dobrze się pracuje,nie potrzeba nawet podsypywac minimalnie poruszyć tylko. Ale z obu przepisów bułeczki są. Układam bułeczki blisko siebie, aby zrosły się po wyrośnięciu.


Upieczone jagodzianki odrywam.

A także bardzo proste do zrobienia. Dzisiaj zapraszam na jagodzianki -pulchne i pyszne. Nie powiem, że szybkie, bo jednak to ciasto drożdżowe i trzeba czekać. Szkoda, że jagód nie można hodować, bo ich sezon jest krótki, a ceny bazarowe wysokie.


Co prawda zbieranie jagód samemu jest satysfakcjonujące, ale trzeba znać miejsca, gdzie rosną. Mimo to warto skusić się na drożdżowe bułeczki jagodowe własnej produkcji. Przepis skopiowałam, żeby było Wam łatwiej i trochę zmodyfikowałam, jak zwykle.


Dziś upiekłam bardzo szybkie i proste w wykonaniu bułeczki pszenne z dodatkiem mąki żytniej razowej i wyszły przepyszne. Swieże najlepiej smakują i można je wykorzystać na wiele sposobów, najprostszym są jagodzianki. Ja, żeby Was zainspirować przygotowałam swój przepis na bułeczki jagodowe. Jagodowe bułeczki dodaję również do akcji Jagodowo nam edycja ! Pamiętam nasz licealny bufet i sklepik w szkole.


Nie da się chyba nie spojrzeć. Przygotować rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczki jagó posypać cukrem i starannie zlepić brzegi.


Potrzebne będą blachy, po jagodzianek na jednej. Formować owalne bułeczki. Odstawić do podrośnięcia na ok. Piekarnik nastawić na 1st. C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).


Smaczne bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Dodatkiem do ciasta drożdżowego jest serek mascarpone, który nadaje zarówno smacznego posmaku jak i wyjątkowej delikatności bułeczkom. Patent z serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Gotuję bo lubi.


Jak dla mnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Znowu słodkie bułeczki tym razem z jagodowym dżemem. Znalazłam z zamrażalniku jeszcze kilka pojemników z jagodami. Doszłam do wniosku, że już najwyższa pora je wykorzystać, bo przecież niedługo zacznie się sezon jagodowy.


Stąd wpadłam na pomysł aby upiec bułeczki jagodowe odrywane. Najpierw ugotowałam dżemik z jagód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty