Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. Lazania - lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem.
Klasyczna włoska lazania z mięsem mielonym z sosem pomidorowym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Lazania po polsku, czyli zapiekanka z płatów makaronu do lasagne z pysznym farszem z mięsa wieprzowego mielonego i sosu pomidorowego.
Do tego mieszanka tartego sera mozzarella i tartego, żółtego sera. Na górę zaś proste wykończenie w postaci mleka i śmietanki słodkiej. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy.
Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend. Podpieczony ser mozzarella przekona każdego!
Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie.
Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu krojonego w szerokie płaty. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne.
Ten przepis na lasagne podsyłam znajomym i są zachwyceni. Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu.
Kilka dni temu odkurzyłam ten przepis zdobyty ukradkiem od znajomych z Gdańska. LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu. Lasagne bolognese to słynne danie z makaronu - jego plastry przekłada się sosem bolońskim, sosem beszamelowym i serem. Danie zapieka się i podaje na gorąco - aromatyczne, wilgotne i bogate w smaku.
Lasagne występuje też w innych wydaniach - wegetariańskich, warzywnych. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd.
Można posypać go oregano i bazylią. Na wierzchu powinien być ser żółty. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia! Przepis wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa pyszna!
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Lasagne ze szpinakiem z mozzarellą i fetą warto zrobić np. Przepis na klasyczną lasagne z mięsem mielonym. Zobacz przepis na lazanię ze szpinakiem - spróbuj i pokochaj ten smak! A jeśli chcesz sprawdzić swoje umiejętności, weź udział w naszych konkursach. Kuchenne wyzwania to nie tylko szansa na nagrody, ale także moc kulinarnych inspiracji i świetna zabawa!
Nasi aktywni użytkownicy nie tylko publikują artykuły i przepisy, ale także testują je, wybierają najciekawsze przepisy i dyskutują na forum.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.