Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Kruche, rozpływające się w ustach tyle mogę powiedzieć o moich chruścikach :) min łatwe tanie. UCiWXI8XDS4lEBwqWi-enu0A? Dodane przez errata w: Tylko o kuchni. Witam serdecznie mam pytanko dotyczace przygotowywania potraw z tzw.
This feature is not available right now. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować.
Nie wiem z czego to wynika i jak innym wychodziły rozpływające się w ustach, kruchusienkie faworki. Moim zdaniem z tego przepisu jest to nie możliwe. Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki. Chruściki wyszły mi super, bardzo chrupiące, takie jak robi moja mama. Do kawy w sam raz, pycha!
W garnku rozpuść smalec i smaż na nim chruściki z obu stron, na złoty kolor. Ja na moim tłuszczu wcześniej piekłam pączki, dlatego może jest trochę ciemniejszy, ale chruściki mimo wszystko były wyśmienite w smaku. Dwa sposoby przygotowania.
Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Jak zrobić dobre faworki? Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować.
Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku. Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym. Upieczone faworki kładziemy na ręcznik kuchenny aby ociekły z tłuszczu. Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy.
Ciasto krótko zagniatamy, składając je jak ciasto francuskie i rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Z ciasta za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Układamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pod koniec pieczenia szybko nabierają koloru, wiec. Przepis na faworki jest bardzo prosty.
Na stolnicę wysypać mąkę,zrobić dołek i wbić żółtka. Jajka zamieszać widelcem z mąką i dodać resztę składników. Wyrobić ciasto dobrze aby było elastyczne i miękkie. Następnie trzeba dobrze potraktować je wałkiem,aby ciasto się napowietrzyło. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut aby odpoczęło.
Można odłożyć na chwilę do lodówki. Domowy przepis na pyszne faworki Karnawał od zawsze kojarzył nam się z szampańską zabawą i pączkami oraz chrustem. Jednakże aby faworki były pyszne i smaczne to warto upiec je ze sprawdzonego i pewnego przepisu. Sprawdzony przepis na chruściki Babuni od MniamMniam.
Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Na Tłusty Czwartek pieczemy razeAlcia, Atinka, Basia, Monia i ja. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki?
I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Czy faworki można upiec w piekarniku?
Pewnie, że taaak :) Te z piekarnika są chrupiące i mają znacznie mniej kalorii niż te smażone na głębokim tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.