wtorek, 3 listopada 2015

Botwinowa zupa

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu.


Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok.

Dodać sok z cytryny a po chwili śmietankę kremówkę (jeśli śmietanka jest mniej tłusta lub roślinna należy ją wcześniej rozprowadzić w kilku łyżkach zupy). Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków. Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi. Moja klasyczna botwinka.


Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku. Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze. Jest bardzo szybka do przygotowania.


Polecam podawać ją z jajkiem na twardo.

Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.


Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Uwielbiam ją podaną z jajkiem i koperkiem, to mój smak wiosny i dzieciństwa! Zupa jest niezwykle łatwa i szybka. To poza smakiem jej wielki atut, bo kto chce spędzać w kuchni cały dzień na gotowaniu, kiedy za oknem piękna pogoda.


Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie! Następnie dodać resztę posiekanej botwinki. Wszystko razem dusić przez około minut, a następnie zalać bulionem.


Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Stopniowo dodawać do zupy.


Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu. Do botwinki dodajemy sól i pieprz do smaku, wciskamy sok z cytryny (ilość dodanego soku będzie uzależniona od naszych preferencji smakowych i tego, jak słodka jest zupa, ja lubię gdy zupa ma słodko-kwaśny smak i wciskam dość sporo soku z cytryny), dodajemy czosnek i posiekany koperek.


Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną.

Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu. Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną! Dodatek marchewki sprawia, że zupa nabiera bardziej czerwonego koloru. Szczególnie polecana jest zatem wegetarianom. Ponadto botwinka pobudza apetyt i koi nerwy.


Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były.


Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. Czas przygotowania: min. Do tej botwinki, nie dajemy żadnego mięsa,ani tłuszczu,gotujemy na wodzie. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny.


Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to. Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka.


Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania. Botwinka ma wyjątkowy smak i aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty