piątek, 27 listopada 2015

Ryba po grecku z karpia

Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza.


Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.

Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Składniki: około dag odgłowionego i wypatroszonego karpiadag marchwi (szt. średniej wielkości)dag seleradag korzenia pietruszki4-łyżek oleju lub oliwy z oliwekduża cebulałyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, cukier, papryka słodka w proszkusok z cytryny lub ocet Wykonanie: Z karpia wyjąć ości, filety pokroić w poprzek (szerokości 3-cm), osolić. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Warto przygotować rybę po grecku.


Ryby słonowodne doskonale komponują się z ziemniakami, ryżem, kaszami, grillowanymi warzywami oraz makaronem. Stanowią również smaczny dodatek do sosów, sałatek, kanapek, past i farszów. Także w moim rodzinnym domu karpia już się nie podaje.

W zamian za tę potrawę ostatnimi czasy na naszym wigilijnym stole gości: dorsz lub sandacz pieczony (nie smażony) z dużą ilością warzyw oraz aromatycznych ziół, ponadto śledź w oliwie z oliwek doprawiony ziołami prowansalskimi, a także odchudzona ryba po grecku. Karp po grecku - przepis kulinarny - Portal Kulinarny - przepisy, konkursy, forum - Dadaj Przepis na Gotujmy. Chyba nawet za jakiś czas przedstawię relacje z naszego świątecznego stołu :-) Na razie jednak wspomnę o kwestii ryby. Na wigilię nie ma u nas karpia.


Jeśli wybierają się Państwo do Grecji po raz pierwszy i obawiają się czy trafią ze smakiem w swój gust, to jest to chyba. Nigdy nie jadłam karpia, zniknął on z menu w domu mojej mamy od kiedy za czasów dzieciństwa wypaliła przy stole coś w stylu: I pomyśleć, że jeszcze rano pływał w wannie. Postanowiłam w końcu ją zrobić.


Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie, z niewielkimi zmianami. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Wiecie z czym ją zjadłam?


Z ziemniakami i surówką z kiszonej. Niby z Grecji, ale tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. Składniki: 1kg filetów z dorsza, 400g marchwi, 300g pora, 150g pietruszki (korzeń), 1kg. Karpia oskrobać, wypatroszyć, umyć i podzielić na dzwonka, skropić sokiem z cytryny Przygotować galaretę: pomidory i cebule ugoto­wać w małej ilości wody i przetrzeć przez sito, dodać przyprawy, włożyć karpia i ugotować. Moja ryba po grecku jest bardzo smaczna, ma wyraźny słodko-kwaśny smak, ma miękkie warzywa, jest gęsty od warzyw, lekko pikantny i bardzo aromatyczny.


To właśnie w naszym kraju ten sposób podawania ryb stał się tradycją i potrawą goszczącą na większości stołów zaraz po najważniejszej pierwszej gwiazdce w roku.

Najlepiej przygotować tą potrawę dzień wcześniej, aby ryba zdążyła przejść smakiem. Najczęściej dodaję rybę gotowaną, ale spokojnie można zamienić na smażoną. W Polsce rodzice na pewno uraczą mnie karpiem w śmietanie. Na takiegoż karpia, wkrótce będę mieć dla Was przepis na blogu.


Natomiast węgierska część rodziny przygotuje zupę rybną. Na tę zupe już podzieliłam się z Wami przepisem. Przedstawiamy cały zbiór przepisów na dania z ryb: karp z rodzynkami i winem, przepis Magdy Gessler - ryba na słodko, zapiekany karp, śledź z owocami i wiele innych! W tej książce kucharskiej znajdziesz nie tylko nietypowe propozycje.


W tym roku ja dla obu rodzin mam zamiar przygotować rybę po grecku. Niezłym pomysłem będzie ryba po grecku, którą ubóstwiam. Może być morszczuk, dorsz, karmazyn, a nawet mrożona kostka – najprostsza ryba i wcale nie trzeba się bardzo starać, żeby nam. Nie brakuje również ponadczasowych klasyków - np. RYBY – NAJLEPSZE PRZEPISY – ryby są bardzo ważnym elementem dobrej diety #128578; Pyszne, zdrowe i bardzo potrzebne #128578; Zebrałam dla Was w jednym miejscu wszystkie najlepsze przepisy na obiadowe potrawy z ryb.


Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oprócz smażonego karpia, ryby podawane są jako przystawki. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku, jedno z ulubionych dań Polaków na świątecznym stole.


Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Ryba po grecku z ananasem. Zapiekanka z owocami morza. Ta propozycja na karpia pieczonego jest dos. Filet ryby przekładny jest d. W filmie pokazuję jak ją zrobić i mówię dlaczego po grecku skoro z Grecją nie ma nic wspólnego.


Karpia smaż na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na maśle klarowanym) około minut z jednej i drugiej strony, tak by kawałki były zrumienione po obu stronach. Jak prawidłowo usmażyć dzwonko z karpia. Decydując się na rybę w całości lepiej będzie jeśli wybierzesz mniejszego karpia – będzie znacznie smaczniejszy.


Karp wigilijny z chrupiącą skórką - to lubimy na wigilijnym stole. Oto niezawodny przepis na smażonego karpia, klasycznie obtaczanego w mące. Nie sprawi kłopotu nawet osobom gotującym tylko od święta. Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia, by wyszedł delikatny, złocisty i lekko chrupiący. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego.


Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA – domowy, tradycyjny przepis – jedna z najlepszych zup, której smak zachwyca nie tylko na wigilijnym stole. Przepyszna i aromatyczna przygotowana według przepisu, który jest w naszym domu od pokoleń.


Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy rybne, jednak nie zawsze wiemy jak je przygotować, tak aby smakowały idealnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja świąteczna ryba zawsze się uda, sięgnij po nowe produkty z serii WINIARY POMYSŁ NA… Karpia w cytrynowej panierce, Rybę po grecku, a może Rybę pod serową pierzynką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty