poniedziałek, 16 listopada 2015

Szybkie faworki bez smietany

Są szybkie, łatwe i przepyszne. Smażyć faworki do lekkiego zrumienienia z obu stron. Wyjmować posługując się dwoma patyczkami i osączać z tłuszczu i układać na papierowym kuchennym ręczniku. Po usmażeniu połowy ilości faworków wymienić tłuszcz. Układać na paterze posypując cukrem pudrem.


Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Robię faworki z tego przepisu od kilku lat.


Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Bardzo cienko rozwałkowane ciasto kroi się na paski, przeplata przez wykrojoną dziurkę i smaży na smalcu lub oleju. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Sprawdź wykorzystując jeden z podanych tu. Tak przygotowane faworki wkładać do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć na jasnozłoty kolor.


Wyjąć z garnka, kłaść na papierowych ręcznikach i osączyć z tłuszczu. Smacznego :) Ekspresowe faworki. Ostudzone faworki przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki bez śmietany.


Stopień trudności Łatwy Czas wykonania Krótki. Zobacz inne przepisy na pączki i faworki Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne Donuty – pączki z dziurką Cartellate – rozetki na winie – włoskie róże karnawałowe Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami Malasadas – portugalskie pączki. Teraz póki co piekę faworki. Zrobiłam wczoraj faworki z Pani przepisu,wyszły kruche z pęcherzykami, jednak jak dla mnie twarde.


Szybkie w robieniu i szybkie w jedzeniu. W dniu dzisiejszym jeszcze twardsze, po zjedzeniu kilu mam podrażnione podniebienie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia.


W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. Zobaczysz sam, że zrobisz faworki bez żadnego problemu. Przepis na faworki jest. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną.


To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy i wałkujemy, znów składamy i wałkujemy.


Często mamy ochotę na pyszne ciasta, ale nie mamy za dużo czasu na ich przygotowanie. Przy odrobinie wprawy możemy. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, sz.


W zimie domowe wypieki, ciastka i słodkości szczególnie wszystkim smakują. Wyjątkiem od tej reguły nie są faworki czy też chrust, który podbija serca i.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty