środa, 25 listopada 2015

Jak zrobic mase makowa

Jak zrobić masę makową do makowca krok po kroku? Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny. Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie.


Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach.

A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Jest to tradycyjna masa świąteczna do ciast, której przepis wywodzi się z dawnych czasów. Można jej jeszcze użyć do drożdżówek oraz wielu ciast i deserów.


Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Masa makowa przyrządzona w domu smakuje najlepiej. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z.

Masę makową kupujecie czy robicie sami? Radzę zrobić ją w domu, to bardzo proste, a taka masa jest smaczna i bez sztucznych dodatków. Przy okazji możecie zrobić masę makową pełną bakalii. Ja właśnie taką masę, w której jest dużo suszonych owoców i orzechów, lubię najbardziej.


NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Do zrobienia domowej masy makowej niech przekona Was skład zamieszczony na puszce tej, którą możecie kupić w sklepie. Potrzebujesz tylko maku, bakalii, mleka i miodu. Dużo cukru, rodzynki, czasem trafią się kawałki orzechów, migdałów nie ma prawie wcale. Jest za to sporo konserwantów, wody i niepotrzebnych dodatków.


Dzisiaj mam dla was przepis na mase makowa co prawda to moze troche nie ta pora roku ale byla mi potrzebna do zrobienia sernika z makiem, ktorego przepis zamieszcze w jednym z kolejnych postow. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. A oto jak zrobić masę makową krok po kroku : W średniej wielkości garnku zagotować mleko, włożyć opłukany na sitku mak. Gotować minut (polecam szybkowar, który zrobi to szybciej). Odsączyć - na sicie, zemleć dwukrotnie, a jeszcze lepiej razy.


Niezbędna będzie zatem maszynka do mięsa. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku.


Jest kilka sposobów na masę makową.

Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie. MAKOWIEC I MASA MAKOWA – ciasto, które nie wymaga opisu, zna je każdy – to klasyk i tradycja oraz jak samemu zrobić masę makową na makowiec. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone.


Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Przepis na prostą domową masę makową (bez mielenia). Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Lista przepisów na jak zrobić masę makową do ciasta z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Umożliwia przygotowanie bożonarodzeniowej kutii. Najlepsza będzie wzbogacona miodem, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.


Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez wypieków z makiem. Zobacz pomocne tutoriale i zostań z nami. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty