piątek, 6 listopada 2015

Leczo do słoików na zimę z pieczarkami

Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiki na dekielkach czyli do góry dnem. Lista przepisów na leczo z pieczarkami do słoików z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Leczo do słoików na zimę. W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę.


Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi).


Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok.


Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Pamiętaj tylko, aby wkładać gorące leczo od razu do słoików i dobrze zakręć wieczka. Naprawdę nie trzeba nic więcej! Powodzenia i pozdrawiam!


Leczo do słoików na zimę z pieczarkami

Nie pamiętam dokładnie kiedy zjedlismy ostatni słoik, ale na pewno było to po kilku miesiącach od. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików.


Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut. Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. I oczywiście konserwowane. Jednym z najdoskonalszych zastosowań papryki jest placek benedyktynów, pierwotnie pieczony tylko z cebulą, ale dopiero dodatek papryki wynosi go na wyżyny sztuki kulinarnej.


Ostatnio użyłam też papryki w sosach przygotowanych do słoików na zimę – włoskim i azjatyckim, słodko-kwaśnym. Zapraszam dzisiaj na proste pyszne i domowe leczo z pieczarkami. Możliwe do przygotowania w wersji z kiełbasą, bez kiełbasy lub z fasolą. Jednak zawsze możemy przygotować to danie w sezonie i przechować w słoiku na zimę.


D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Też robię takie leczo na zimę. Super, że można cieszyć się smakiem własnych warzyw nawet zimą.


Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gorące leczo nalewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do kotła z wrzącą wodą. Papryka pieczona w oliwie – z ziołami lub czosnkiem i. W przepisie stoi, ze marchew ma być obgotowana.


Co dokładnie masz na myśli? Przed pokrojeniem w półplasterki, czy po? Marchew jest najtrwardsza z tych warzywek i nie chciałabym czegoś sknocić. Nieraz robiłam leczo w słoiki na oko, ale bez cebuli (na wszelki wypadek, zeby się nie popsuło ) i bez marchewki.


Na zimowe chłodne dni, pyszny, szybki, domowy obiad ze słoika :) Artykuły na temat: leczo w słoikach z pieczarkami i cukinia. Kolorowe leczo do słoików. Wyświetl kolejne podobne przepisy.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z papryką i cukinią – do słoików na zimę. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


O ile mogę nie składać na zimę ogórków, dżemów, kompotów, leczo w słoikach być musi. W tym roku został mi po zimie słoik, i to tylko dlatego,że oszczędzałam go i ukrywałam w spiżarce. Rozstrzał cenowy pomidorów i papryki pomiędzy latem, a zimą, jest ogromny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty