Lista przepisów na faworki miękkie z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ciasto rozwałkować na grubość cm. Na środku każdego zrobić ukośne nacięcie, przez to nacięcie przewlec jeden z wierzchołków, tworząc faworek.
Smażyć na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone faworki wystudzić, przełożyć do worka wypełnionego cukrem pudrem. Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku - faworki. Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie.
Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej.
Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Upieczenie DOBRYCH faworków jest jeszcze cięższe.
Podjąłem się tego zadania drugi raz w życiu, tym razem z lepszym przepisem, czyli od wspaniałej Dorotki :D Powiem tak: wyszły rewelacyjnie. Troszkę się ich obawiałem, ale w okazało się, że wśród mojej rodzinki zrobiły furorę. Dziękuję bardzo za wspaniały przepis. Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki). Jeśli zastanawiacie się co zrobić z pozostałymi białkami polecam makaroniki.
Witam kochani,już w tym tygodniu tłusty czwartek :-) Przychodzę do Was dziś z moim przepisem na wspaniałe faworki.
Potrzeba do nich niewiele składników, są bardzo leciutkie, ale nie i twarde tylko mięciutkie i puszyste. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast dodawać więcej śmietany (ciasto ma być elastyczne, dlatego nie możemy przesadzić z dodawaniem mokrych składników, chyba, że naprawdę jest taka potrzeba). PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI.
Witam, ciężko mi teraz stwierdzic co jest nie tak, przepis jest dobrze napisany, sprawdziłam, może twaróg miała pani zbyt rzadki ? To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Zapoznaj się z naszymi przepisami.
Koniecznie przygotujcie, będziecie zachwyceni! To chyba najlepszy przepis na faworki jaki dotąd robilam. Rzeczywiście czasochłonny ale efekt końcowy rekompensuje wszystko. Na początku trochę ciężko zagnieść ciasto ale podczas wyrabiania składniki w końcu łączą się w całość. Wygladaja jak dmuchane materace.
Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Dzisiaj padło na faworki! Nie ma lekko czasami po prostu trzeba faworki usmażyć i już! Nie znam zbyt dużo rodzinnych przepisów.
Nie zachował się dla mnie żaden notes z przepisami kucharskimi moich babć, więc czerpać rodzinne przepisy na tradycyjne dania mogę jedynie z pamięci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.