W dużym garnku zagotować 2l wody i wrzucić warzywa oraz pokrojone w kostkę buraczki. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojoną drobno botwinkę i gotować jeszcze minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Następnie wcisnąć cytrynę i dodać cukier. Rozmieszać śmietanę z niewielką ilością zupy i wlać całość do garnka. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. I rzeczywiście, tak jest :) Jeśli jeszcze nie gotowaliście botwinkowej to najwyższy czas to zmienić i skorzystać z poniższego przepisu! Receptura jest bardzo prosta, a zupa cudowna w. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.
Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Po około 5minutach od zawrzenia wrzucić pokrojone na ćwiartki buraczki (razem z łodygami). Wyjąć liście selera i lubczyku, seler i cebulę. Dodać posiekany koperek.
Można podawać z łyżką śmietany lub pasztecikami z kiszoną kapusta i grzybami. Wlaśnie zjadlam, z jogurtem z braku smietany. Pycha, od razu lepiej się poczulam z moim zaziebieniem! Wprowadzilam pewną innowację- zamiast cytryny czy też octu dodałam zakwas z własnoręcznie zakwaszonych wcześniej buraków.
Naprawdę polecam (bo zakwaszenie buraczkow to też wyjątkowo prosta rzecz). Razem z Kamilem czekamy na nią z utęsknieniem. Jest bardzo lekka, ale z dodatkiem ziemniaków również pożywna. Wyciągamy z zupy zioła, ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy. Jej smak kojarzy nam się z ciepłymi i słonecznymi dniami i zawsze mam wrażenie, że ugotowała jej za mało.
Ugotowaną zupę buraczkową zakwaszamy odrobiną kwasku cytrynowego, można też doprawić zupę cukrem, gdyby buraczki były mało słodkie. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. W zeszłym roku bardzo często robiłam ją z rzodkiewką, świeżym ogórkiem, miętą z balkonu i orzechami włoskimi. Liście i buraki wystarczy jedynie umyć, pokroić, wrzucić do garnka i zalać wodą, a na koniec jedynie przyprawić. Botwinka, to zupa, która w zasadzie robi się sama.
Jest to idealne danie dla osób będących na. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Można ugotowac na wędzonej kości, będzie lepszy wywar. Jak sie wywar zrobi wrzucamy to wszystko, oprócz jajka, (ono na końcu) i gotujemy jak normalną zupe.
Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. To jedna z naszych ulubionych letnich zup. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy.
RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Do litra wody dodajemy skrzydełka,liście i ziele. Zupa z czerwonych buraków.
Gotujemy pod przykryciem aż mięsko będzie miękkie. Ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do wywaru. Obrane i umyte buraki oraz marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Szukasz pomysłów na zupy, które urozmaicą Twój codzienny jadłospis? Jesteś miłośnikiem zup i kremów? W tym dziale znajdziesz inspirujące przepisy na tradycyjne, domowe zupy oraz wyborne kremy. Przepisy na pożywne, aromatyczne i smaczne pierwsze dania. Koncentrat z młodych buraczków, przygotuj w sokowirówce.
Fasolę moczymy przez noc w małych garnuszku. Po czym osączamy po czym wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Barszcz czerwony z ziemniakami to doskonały pomysł na szybki i pożywny posiłek. Ten przepis świetnie sprawdzi się również na niecodzienne okazje, np. Szczególnie zimą, kiedy tak bardzo lubimy jeść gorące zupy.
Zdrowa, smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło. Do zeszklonej cebuli dodaję pokrojone pieczarki i trzymam na niewielkim ogniu, aż do odparowania wody z grzybów. Po tym czasie odlewam do miseczki trochę gorącej zupy, dodaję obydwie śmietany i po wymieszaniu dodaję do garnka z zupą. Korzystamy z sałat i rzodkiewek, zrywamy aromatyczne listki rukoli, ścinamy zioła na pierwszy zbiór. I oczywiście możemy już wykorzystać młode buraki i ich smakowite listki.
Uduszone pieczarki przekładam do garnka, zalewam gorącym rosołem i gotuję ok. Najpierw gotuję bulion z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego dając ok. Warzyw nie siekam tylko kroję np. Pora zazwyczaj wcześniej przesmażam na odrobinie oleju (posiekanego w paseczki), ale w przypadku barszczu lepiej to sobie darować - później ten olej pływa na wierzchu zupy.
Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Pasują do towarzystwa wszystkich surówek, mizerii, warzyw gotowanych na parze, marchewki z groszkiem, ale równie pysznie będą prezentować się w duecie z ogórkiem kiszonym! Przepis na kotlety mielone z piekarnika.
Ja gotuję barszcz z buraczków ugotowanych wcześniej osobno i startych na tarce. Barszcz ukrainski z botwi. Od zawsze moje ulubione zupy (pomijajac kremy) to.
Z botwinki czyli naci buraków najczęściej przyrządzamy chłodnik na upalne dni albo botwinkowy barszczyk na ciepło do młodych ziemniaków z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.