niedziela, 18 stycznia 2015

Z czym sie podaje leczo

Podstawą są oczywiście warzywa, w tym papryka i cebula, dzięki czemu można je stworzyć w wersji wegetariańskiej. Najpopularniejsze jest jednak leczo z mięsem rozumianym jako kiełbasa. Z czym można zrobić jeszcze to danie?


Re: z czym podajecie leczo ? Ale musi byc takie bardziej geste, zeby ryz w tym wszystkim nie plywal.

Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Uważać, żeby nie rozgotować papryki na miazgę. Podawać na ciepło z ryżem, albo jajkami, które wbija się do leczo kilka minut przed końcem gotowania. Doskonałe również na zimno.


Dodatki i sposób podania: jeśli leczo jest dodatkiem do dużej ilości kaszy, ziemniaków lub klusek (tak jak tradycyjnie podaje się je na Węgrzech!) wystarczy zrobić je tak jak w przepisie poniżej, czyli z samych warzyw. Przepisy z kategorii leczo z czym podawać.

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Nie lubię jak nazwy oryginalnych potraw przypisuje się innym potrawom. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Leczo z cukinią podajemy z pajdą świeżego chleba, ryżem lub ulubioną kaszą. Jeśli dodatkowo posypiemy naszą potrawę na talerzu posiekanym szczypiorkiem i pokruszonym serem feta, to będzie wyjątkowy i kolorowy obiad.


Leczo najczęściej jest podawane z dodatkiem chrupiącego pieczywa. W bardziej wymyślnej wersji można je podawać w wydrążonym na kształt miski chlebku. Pamiętaj, by pomidory dodawać do potrawy na samym końcu, by ich nie rozgotować! Jak zrobić leczo z cukinii? Litewska , może też być każda z ciemną skórką.


Czy strogonowa mozna podac do chleba podobnie jak leczo podaje sie w miseczkach czy w czyms innym prosze bardzo o szybka odpowiedz bo w niedziele mam waznych gosci i chce go zrobic anie wiem jak go podac. W moim przepisie pojawi się ona w niewielkiej ilości. Jeśli jednak lubisz leczo z większą ilością mięsa, to zapraszam po przepis na leczo z kiełbasą. Dla miłośników bardziej bogatych dań warzywnych, do których dodaje się nie tylko podstawowe warzywa, a przy tym leczo zawiera jeszcze kiełbasę, polecam mój przepis na leczo z. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.

Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania. Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. W koncu leczo z prawdziwego zdarzenia, na smalcu i bez cukini. Prawda, ze to cos co robi sie w Polsce i nazywa leczem nie ma z nim nic wspolnego.


Ja ten Polski twor bardziej bylabym sklonna nazwac ratatuja. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki. Gniazda nasienne możecie wykorzystać do sosu, leczo lub ryżu z warzywami.


Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie podsmażać na patelni z dodatkiem wszystkich ziół. Nie odmierzam ich, daję na oko. Cebula powinna zrobić się szklista, a w całym domu będzie roznosił się aromat ziół.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty