Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Jak ugotować zupę z botwinki. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki.
Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.
Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Wiem, że to nie to samo, ale chociaż tak mogę otrzymać pyszną zupę z botwinki zimą.
Samo jej przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak przepis krok po kroku może się przydać #128578; Jeżeli ta zupa Wam się jakimś cudem przeje, podobną wiosenną zupę znajdziecie TUTAJ. BOTWINKA - JAK ZROBIC - Duration: 8:21. Pani M - kuchnia smakowita 61views.
Botwinka poleca się do przygotowania.
Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi. Moja klasyczna botwinka. Najczęściej przyrządzamy z niej zupę, ale istnieje wiele innych pomysłów na przygotowanie wspaniałych pyszności z botwinki. Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np.
Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego. Zupa z botwinki wymaga bulionu. Najlepszy jest bulion domowy, np. Sprawdzi się również domowy bulion warzywny (przepis znajdziesz tutaj).
W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami! Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków.
Sama ją uwielbiam i przygotowuję na różne sposoby. Dziś mam dla Was taki totalny zupowy standar czyli botwinkę z ziemniakami i koperkiem. Jest szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego lekka. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży.
BBxnfX5plis Wiosenna, smaczna o pięknej różowej barwie zupa z botwinką i zieleniną będzie smaczną propozycją na lekki obiad. Uwielbiam moją babcię między innymi za jej wspaniałą kuchnię.
Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw. Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole. Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół. Dodane przez ZielonaKuleczka w: Tylko o kuchni. Może mi ktos powiedzieć jak zrobic botwinkę w słoiki?
Widziałam taki przepis ponad rok temu na smakerze, ale miałam juz za duże buraczki więc nie robiłam a teraz nie mogę znaleźć tego przepisu. Całość wrzucamy do miski, zasypujemy solą oraz cukrem i zostawiamy na dziesięć minut. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. W tym czasie wyparza Zobacz więcej.
Pichceniomania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pichceniomania. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Gołąbki z botwinki. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodaj posiekaną, wcześniej umytą, botwinkę. Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis. Sporo czasu potrzebowałam, żeby polubić jej smak, bo botwinka do obiadu, podobnie jak szpinak, wymaga przygotowania wyłącznie z młodych, świeżych listków i odpowiedniego doprawienia.
Nie przepadałam jako dziecko, za to w życiu dorosłym sięgam po nią chętnie i zawsze zajadam się w późnowiosennym sezonie. Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania.
Pamiętam jak z wytęsknieniem czekałam na pierwszą majową botwinkę mojej babci! Teraz przygotowuję ją sama #128578; Dla siebie i oczywiście Małego Szpinakożercy. Jeżeli chcesz, by również na twarzy Twojego dziecka zagościł taki uśmiech, wykorzystaj ten przepis!
Pokrojone buraczki i botwinkę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.