wtorek, 20 stycznia 2015

Domowy żurek

Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Domowy żurek na prawdziwym zakwasie, to jest to!


Ja jakąś wielką fanką żurku nie jestem, choć zakładam, że gdyby nie miał w sobie tego całego majeranku na pewno bardziej by mi smakował #128521; Twój wygląda cudnie #128578;. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Wśród nich jest oczywiście tradycyjny żurek domowy.


Zapamiętaj dobrze przepis na niego, bo nieraz może wybawić cię z kulinarnej opresji. Jajka ugotowane na twardo i polska kiełbasa to zestaw sprawdzony i uwielbiany przez Polaków. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie bazy do żurku, sięgnij po Żurek Knorr. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek.


Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na. Zakwas to tylko składnik żurku (zwany również kiszonym żurkiem), przepis na samą zupę po kliknięciu na link – domowy żurek na zakwasie.


Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok. Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas. Podgrzewamy bulion, wkładamy do niego kiełbasy. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojony boczek, który dodajemy do bulionu (uwaga: kiełbasę parzymy, nie gotujemy, wtedy będzie soczysta, a nie wiórowata). Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj.


Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni. Za pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek.


Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy.


Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu. Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz. Przeciągnij i upuść plik tutaj jpg,jpeg,png do 10MB. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.


Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku! Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno.


Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Zarówno na świąteczny obia jak i pierwsze danie podczas przyjęcia.


Do przygotowywanego wywaru z żeberek wędzonych warto dodać kawałek pietruszki, marchewki, pora oraz selera. Forum - rolnik żurek domowy (808) Odp. Prawdziwy, intensywny w smaku, wyjątkowy! Przygotuj tradycyjny żurek na bazie zakwasu.


Jak zrobić Żurek tradycyjny Doskonała zupa nie tylko na Wielkanoc. Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.


Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty