czwartek, 8 stycznia 2015

Ogórki kiszone w słoikach

Każdy z nas pamięta zapewne niepowtarzalny smak i aromat z dzieciństwa, kiedy przyrządzały je babcie czy mamy. Smaczne i zdrowe ogórki do długiego przechowywania, prosty sposób na ukiszenie ogórków w domu, wszystkim polecam i życzę smacznego ! Pracę można podzielić na etapy, za każdym razem robiąc kg. Ja wolę za jednym zamachem.


Kto robi ogórki pierwszy raz, może zacząć od 4-kg, bo bez wprawy w układaniu może być ciężko.

Jak zrobić pyszne kiszone ogórki w słoikach. W czterech litrowych słoikach zmieścisz śmiało dwa kilogramy małych ogórków gruntowych. Oczywiście, jeśli planujesz ukisić więcej ogórków, to możesz podwoić, czy potroić ilość wszystkich składników. Sprawdź najlepsze przepisy. Pani Krysiu, dzięki Pani odkrywam nowe smaki przetworów.


Takie jakie powinny być. Już mam za sobą kolejną partię. Sezon ogórkowy w pełni, a ty zastanawiasz się jaki przepis wybrać, aby ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę?

Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja proponuję ten według mnie najłatwiejszy i najszybszy. Poniżej znajdziesz instrukcję. Polecamy ogórki kiszone w trzech wersjach. Co, według Siostry Anastazji, powinniśmy zrobić, by mieć pewnośc, że nasze ogórki się udadzą? Potrzeba trzech rzeczy: czystych słoików, dorodnych warzyw i owoców oraz sprawdzonych przepisów.


Słoiki i wieczka muszą być całe, bez odprysków, pęknięć czy śladów rdzy. OGÓRKI W SŁOIKACH – DOMOWE PRZETWORY. Zebrałam w jednym miejscu przepisy na pyszne ogórki kiszone, ogórki konserwowe i sałatki z ogórków. Witam serdecznie, dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu ogórki kiszone w słoikach na zimę, zalewane gorącą zalewą. Tak przygotowane ogórki kiszone powinny wytrzymać przynajmniej do wiosny w naszej spiżarce, a nawet dłużej (ale na pewno wcześniej zostaną zjedzone:).


Jak powinno się układać ogórki w słoiku, jaśniejszym końcem do dołu, czy do góry? W różnych przepisach na zrobienie dobrych ogórków jedni piszą jasnym końcem do dołu, a inni że do. Słoiki należy dobrze wyparzyć i osuszyć, a gumki można dodatkowo wygotować. Co ważne, słoików z ogórkami nie pasteryzuje się (czego ja tak do końca nie wiedziałam). Przedstawiam wam dzisiaj sprawdzony przepis na ogórki kiszone w słoikach.


To przepis mojej mamy, wg którego robi pyszne ogórki od wielu, wielu lat. Nie ma tu nic trudnego, zatem spróbujcie koniecznie!

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z miłości do słodkości. Do każdego litrowego słoika włożyć: po - ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz liście czarnej porzeczki lub wiśni. Gospodynie znały różne sposoby na twarde ogórki kiszone, smaczne ogórki po warszawsku, pozbawione goryczy pikle. Dostępność przetworów z ogórków oraz szybki tryb życia sprawiły jednak, że moda na zaprawiania ogórków na zimę na chwilę minęła.


Warto więc jeść ogórki nie tylko w sezonie ogórkowym. Zobaczcie przepisy na ogórki małosolne, kiszone i konserwowe. Latem będą świetnie smakowały podczas grillowania w ogrodzie, a zimą przypomną o letnich smakach. Już drugi rok wychodzą mi gazowane ogórki kiszone :) Otwieram słoik, a z niego wydobywa się syk i bąbelki.


Nie wiem, jaka może być tego przyczyna - może złe ogórki? Ogórki też są gazowane i szczypią w język. Czas Smakosza 199views. Na zimę najlepsze są ogórki kiszone w słoikach.


Niektórzy robią je w plastikowych butelkach, aczkolwiek my zdecydowanie preferujemy słoiki. Oczywiście nie każda plastikowa butelka nadaje się do kiszenia ogórków. Do tego celu można używać jedynie pojemników z oznaczeniem PP (5), czyli polipropylen.


To zapobiega wypływaniu ogórków na wierzch i tym samym wszystkie ogórki w słoiku są przykryte zalewą. Jest to dość ważny czynnik w procesie kiszenia ponieważ ogórki całkowicie zakryte solanką są zabezpieczone przez dostępem tlenu co przeciwdziała rozwojowi. Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki małosolne, jemy ich w okresie letnim sporo w różnej postaci. Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną pokrywką i spinaczem), tym razem pokażę Wam sposób na pyszne ogórki kiszone w słoikach typu twist-of wielkości litra.


Sztuka kiszenia ogórków ma swoje sekrety. W skrócie można je streścić: po pierwsze, po drugie i po trzecie – jakość surowców. Tylko z dobrej jakości ogórków otrzymamy smaczne ogórki kiszone. Ale są też pewne niuanse samego procesu fermentacji, czyli przemiany zawartego w ogórkach cukru w kwas mlekowy konserwujący ogórki.


Któż nie lubi soczystego, rześkiego smaku kiszonych ogórków? Teraz, gdy sezon ogórkowy przed nami, warto zatroszczyć się o to, by tych wyśmienitych przetworów w tym roku nam nie brakło. To jeden z „przepisów babuni”, masz więc gwarancję, że na pewno się uda.


Oczywiście, można również kisić ogórki od razu w słoikach, to też jest dobry sposób, jednak bardziej pracochłonny. Pasteryzacji słoików z ogórkami nauczyłam się od mojej cioci Ewy, która zawsze przygotowywała wspaniałe przetwory warzywne oraz wędliny. W tym roku dokupiłam beczki i kiszę ogórki na potęgę.


Tutaj zdradzę wam sprawdzony przepis na kiszone ogórki mojej babci. Natomiast ja ogórki na zimę ścisło ukladam w słoikach na dno słoika wkładaliście wiśni, liście czarnej porzeczki, chrzan, koper ząbki czosnku,sypię trochę gorczycy. Jeżeli mam liście dębowe wkładam na dno słoika sztukę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty