czwartek, 15 stycznia 2015

Makowiec z jabłkami z gotową masą makową

Przepis na makowiec z jabłkami. Sama wilgotna masa makowa z jabłkami. Durszlak - pyszny makowiec japoński z gotowej masy makowej. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.

Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. Jabłka zetrzeć i trochę odcisnąć.


Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak, rodzynki,jabłka, proszek i grysik. Ubić pianę z białek, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Blachę wysmarować, wyłożyć papierem, wylać masę makową i piec w 1st. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). A można dodać gotową masę makowa?


Zawsze szybko znika z patery. To w większości sama wilgotna masa makowa. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj. Do miski przełożyłam masę makową.


Makowce to ciasta z wieloletnią tradycją. Szybki makowiec z jabłkami. Trudno wyobrazić sobie święta bożonarodzeniowe bez przepysznego makowca na stole.


Oprócz maku, wyjątkowego smaku dodają temu ciastu bakalie w postaci migdałów, rodzynek czy włoskich orzechów. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Unsubscribe from Ditecz?

Gotowców tym bardziej nie lubię. Mimo to postanowiłam poszukać inspiracji na zrobienie czegoś z masą makową. I znalazłam właśnie to ciasto. To był strzał w dziesiątkę.


Ciasto wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty.


Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie). Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.


Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Nie wszyscy jednak mają.


Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 9g masy makowej z puszki, jaj, 2g masła, szklankę cukru, średnie jabłka, łyżek kaszy manny, łyżek mąki pszennej, łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy. Skropić sokiem z cytryny lub limonki, wymieszać, następnie połączyć z masą makową. Oddzielić białka od żółtek. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.


Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Beza podczas pieczenia opadnie przez wilgotną masę makową, ale i tak będzie z wierzchu chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty