piątek, 30 stycznia 2015

Kruche ciasto na makowiec zawijany

Makowiec zawijany w kruche ciasto. Stopień trudności Średnio trudny Czas wykonania Długi. Krucha rolada makowa Wkn. Odstawić do lodówki i mocno schłodzić. Mak zalać wrzątkiem na minut.

Odsączyć i przemleć razy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Zawijak z makiem (Zawijany makowiec w kruche ciasto) Szukałam w internecie przepisu na zawijak z makiem, ale nie znalazłam takiego jak ten który piekła Moja Babcia.


Większość przepisów na tę roladę opiera się na drożdżowym lub krucho-drożdżowym cieście, a zawijak Babci przygot owuje się z półkruchego ciasta. Przepisy, jak zrobić - Smaker.

Na pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki.


Masło wrobiło się bardzo szybko, z wyrobieniem ciasta nie było problemów, a robiłam wszystko ręcznie. Po upieczeniu kawałeczek odkroiłam, bo już się nie mogłam doczekać i muszę powiedzieć, że w smaku petarda. Masa makowa pyszna, nie odstaje od ciasta. Najlepszy makowiec na świecie.


Bardzo dziękuję za przepis i inspiracje. Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Pyszne, kruche ciasto, a w środku domowa masa makowa z bakaliami.


Klasyczny, smaczny i prosty makowiec. Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego.

Do ciasta dodałam dodatkowo żółtka, które pozostały od innego ciasta. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec zawijany w kruche ciasto. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego.


Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Przygotowanie dania zawijak z makiem (zawijany makowiec w kruche ciasto) iasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, szybko wyrobić i włożyć na pół godziny do lodówki.


Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem. Dzięki temu prostemu zabiegowi nadzienie będzie przylegać do ciasta, a makowiec będzie idealny! Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję, delikatnie podsypując mąką, na prostokąt o wymiarach ok 30xcm.


Poznaj tajemnice maku na makowiec! Na rozwałkowane ciasto wykładam połowę masy makowej, rozprowadzam równomiernie zostawiając po bokach ok. Następie zwijam makowiec tak aby brzeg ciasta znajdował się pod makowcem, boki zawijam pod spód. Wyśmienity makowiec na cieście kruchym oblany lukrem. Jednym słowem jest to doskonałe połączenie, które tworzy przepyszny makowiec.


Robiłam już różne jego wersje, np. Teraz mam dla Ciebie przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Strucla z makiem krucho-drożdżowa to delikatne puszyste ciasto z dużą ilością makowego nadzienia. Jeśli nie macie czasu, to nadzienie można przygotować jednego dnia, a ciasto i pieczenie zostawić sobie na drugi dzień. Nie rozpada się, masa trzyma się ciasta.


Dzięki temu, że owinęłam go papierem do pieczenia, nie miał nawet możliwości pęknięcia na środku. Mak jest także składnikiem szeregu innych świątecznych potraw takich, jak kutia (do jej przygotowania potrzebne są także mió mleko lub śmietanka) oraz kluski z makiem. W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca.


Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Pyszny makowiec zawijany z najlepszego ciasta drożdżowego brioche. Niezawodny i dość prosty przepis, z którego otrzymamy strucle makowe. Pieczemy je w keksówkach.


Ciasto zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki na pierwsze wyrastanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty