poniedziałek, 12 stycznia 2015

Barszcz ukraiński przepis

Barszcz ukraiński to pożywna i pełna smaku zupa. Danie zza wschodniej granicy jest coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Wzbogacony dość sporą ilością czosnku.


Ukraińcom zawdzięczamy jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. BARSZCZ UKRAIŃSKI – prawdziwy, ukraiński przepis – są potrawy, których przygotowanie wzbudza wiele emocji #128578; różne są podejścia do przygotowania barszczu ukraińskiego dlatego dzisiaj w naszej kuchni gościmy Andrieja (właściciela genialnej wrocławskiej restauracji z ukraińskim jedzenieLVIV – kawior, wódka, bliny), który pokaże nam jak przygotowuje barszcz rodem ze.

Przepis na barszcz ukraiński. Co dom to obyczaj i barszcz można przygotować z różnymi dodatkami. Można go przygotować na kilka sposobów.


Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor - intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy! Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w składniki zupy, to mój przepis na barszcz ukraiński tradycyjny będzie bardzo dobrym wyborem.


To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw.

Kolejnym niezbędnym składnikiem jest też czosnek. W Polsce przepis został nieco zmodyfikowany - do barszczu ukraińskiego zwyczajowo dodaje się także fasolę lub grzyby, pomimo że nie należy to do tradycji Ukrainy. Sprawdzone przepisy na barszcz ukraiński. Znajdź przepis na barszcz ukraiński w Ugotuj.


Dzisiaj dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem, z którego robię barszcz ukraiński. Ze świeżych buraczków pokrojonych w kosteczkę, z kapustą włoską i białą fasolką. Podaję ją z łyżką gęstej śmietany, koperkiem i ziemniakami. Do garnka wkładam żeberka wieprzowe, dolewam około litrów wody, dodaję sól, ziela i listki.


Sposobów przygotowania barszczu ukraińskiego jest bardzo wiele. Przykrywam i gotuje około minut. Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzucić do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu.


Podgotować przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju.

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Nie kwestionuję, że polski barszcz ukraiński jest smaczną zupą, ale chciałbym polecić tym, którzy mają cierpliwość oryginalny barszcz ukraiński. Trzy podstawowe podstawowe zasady dobrego. Zawsze wydawał mi się zbyt pracochłonny. To moczenie fasoli przez noc i długie jej gotowanie do miękkości następnego dnia.


Nasz przepis na barszcz ukraiński przeczy teorii, że zupą nie da się w pełni najeść! Jest sycący, aromatyczny, dodaje energii oraz dostarcza mnóstwa białka za sprawą obecności fasoli czerwonej i białej. Przetestuj naszą wersję barszczu ukraińskiego, a na pewno zmienisz zdanie na temat zup! To danie ma kilka zalet. Gdy woda wystygnie, odlej ją.


Wypłucz ziarna na sitku, wrzuć do mniejszego garnka i zalej taką ilością wody, by je przykrywała. Sama nie wiem właściwie dlaczego barszcz ukraiński rzadko pojawia się na moim stole. Rozmawiałam dzisiaj z mamą i zadałam jej to samo pytanie. Właściwie nie znałyśmy odpowiedzi. Do barszczu można dodać śmietanę, ja dałam łyżkę gęstej śmietany na talerz.


Po dodaniu zakwasu z buraków barszczu już nie gotujemy, tylko podgrzewamy! Fasolkę przepłukać na sicie, dodać do barszczu. Zupę gotować aż jarzyny będą miękkie. Doprawić octem i cukrem.


Podawać na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany. Zobacz także Odcinek z przepisem Podróże. Inne przepisy w tej kategorii: Filipino chicken afritada. Kurczaka podzielić na części, zamarynować w. Kliknij, aby zobaczyć przepis.


Ugotowałam buraki: w łupinkach, bez soli, ok. Ukraina Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo na ukraińskim Podolu. Co roku odbywa się tam festiwal kulturalny barszczu: „Borszczjiw” (barszcz jadł). Każdy region Ukrainy, a nawet każda gospodyni lub gospodarz mają swój własny przepis, na tę najpopularniejszą u naszych sąsiadów, zupę.


To bardzo aromatyczna, treściwa i pożywna zupa. W barszczu znajdziemy wiele warzyw. Główną rolę odgrywają jednak buraki.


W dzieciństwie barszcz ukraiński nie był moją ulubioną zupą, ale po skorzystaniu z tego tradycyjnego przepisu, zmieniłam zdanie. I od teraz będzie częściej gościł na moim stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty