wtorek, 27 stycznia 2015

Faworki przepis dobry

Faworki przepis dobry

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Zrób faworki na piwie, jest przepis na blogu ( robiłam faworki sa pyszne) dobre i dla dzieci. Wystarczy przejrzec komentarze, zeby sie o tym przekonac. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI.


Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Faworki przepis dobry

Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki.


Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Lubicie ten karnawałowy przysmak? Skorzystajcie z jego prostego przepisu w Tłusty Czwartek. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto.


Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna.


Każdy pasek naciąć w środku na 2–cm. To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków.


Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić. Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy. Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa.


Faworki przepis dobry

Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. Pączki są jakieś powszechniejsze, bardziej codzienne. Dobre faworki to coś, na co czeka się cały rok. Ale faworki to wielkie święto.


Dlatego nie jedzmy byle czego, jedzmy te najlepsze, w które włożyliśmy serce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Ciasto na faworki lubi być długo wyrabiane, ciasto wałkuj bardzo cienko wytnij faworki, smaż na głębokim tłuszczu. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem.


Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami.


Przepis na faworki Magdy Gessler. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku.


Krok po kroku przygotujesz rewelacyjne faworki, zapominając o dotychczasowych problemach. Dodatkowo przygotowałam, dla tego samego ciasta, drugą łatwą wersję i do tego zdrowszą. Wszystkie składniki wymieszać.


Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty