wtorek, 13 stycznia 2015

Jak ugotowac zupe z burakow czerwonych

Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Nie ma to jak pyszna zupa z czerwonych buraczków z warzywami na cielęcinie. Uwielbiam zupy gorące, letnich nie lubię. Prosty przepis na barszcz czerwony, który można zjeść z uszkami, ziemniakami czy makaronem.


Składniki: duże buraki litra bulionu liście laurowe ziela angielskie łyżka. Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem zmielonym.


Odstawić z ognia i zostawić na całą noc lub minimum godzin. Barszcz doprowadzić prawie do zagotowania (od tego momentu barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy). Doprawić ewentualnie solą i pieprzem (ostrożnie!). Witam taki barszcz robiło sie kiedys na wsiach robi sie go jak tradycyjny Duże buraki porządnie myjemy, odcinamy korzonki, osuszamy i owijamy w folię aluminiową (każdy osobno).


Jak gotować buraki i jak ugotować buraki, takie na ćwikłę lub buraczki zasmażane – wiecie? Gdy dostaję od was takie maile z pytaniami, wtedy wiem, że często stajecie przed dylematem jak gotować buraki i jak ugotować buraki. Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy. Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. Nie długo mamy rocznice ślubu z męzem,może ma ktos pomysł co ugotować a nawet upiec na taka rocznice.


Chciałabym zaskoczyc czymś innym niz dotychczas podaje. Będe bardzo wdzieczna za każdą rade. Ja lubię wszelakie zupy: krem z buraków czerwonych z mlekiem kokosowym (robię z tych ugotowanych buraków i blenderuje), zupa z ciecierzycy, soczewicy, pomidorów, grochu.


Jak nie masz piekarnika, możesz kupić naczynie typu brytfanna i robic zapiekanki. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Pamiętam jak moja mama robiła taką cukinię na zimę, ale zapodziałam gdzieś przepis. Na szczęście znalazłam go tutaj i wykorzystałam na m. Jak ugotować barszcz czerwony? Zaprawiany śmietaną barszcz podaje się najczęściej z ziemniakami, całymi bądź tłuczonymi.


Garnek zdjąć z ognia, barszcz zakwasić cytryną, aby barszcz miał ładny czerwony kolor, garnek przykryć. Nie powinno się zakwaszać barszczu kwaskiem cytrynowym, a tym bardziej gotować go z kwaskiem. Do zupy można wykorzystać także pokrojone zamrożone buraki. Jak długo można przechować ugotowane buraki?


Takiej szczawiowej, ogórkowej, żurku czy czerwonego barszczu nie zjesz nigdzie indziej na świecie. Ten ostatni, przygotowany z udziałem kiszonych buraków, to nie tylko smak tradycji, ale też bogate źródło witamin, składników mineralnych i probiotyków. Pani przepisu i wyszla swietna! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z buraczków czerwonych.


Barszcz czerwony z makaronem O gustach się nie dyskutuje podobno, więc co kto lubi. Zakwas z buraków czerwonych, czyli kiszone buraki czy zakwas buraczany robię systematycznie przez całą jesień i zimę. Ze szczególnym natężeniem w okolicach świąt Bożego Narodzenia, czyli jakieś dni przed wigilią – wówczas bowiem zakwas służy nam nie tylko do popijania dla zdrowotności, ale i do ugotowania wigilijnego barszczu, który bez buraczanego zakwasu obejść się.


Do litra wody dodajemy skrzydełka,liście i ziele. Obrane i umyte buraki oraz marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupa z czerwonych buraków. Ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do wywaru.


Na koniec zaprawiamy śmietaną. Buraki są genialnym antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Dlatego trzeba pić sok z buraków oraz zakwas, który ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości.


Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek) i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Można go podawać na talerzach a także w filiżankach do picia. Jest doskonałym posiłkiem, który chętnie jest wybierany na różne okazyjne imprezy i obiady rodzinne.


Poniżej znajdziesz instrukcję jak go ugotować. Sok z buraków jest nie tylko zdrowy, ale też przepyszny! Ma liczne właściwości lecznicze, zdrowotne i urodowe. Czemu podaję ten przepis?


Przede wszystkim dlatego, że burak jest warzywem piekielnie niedocenionym przez Polaków. Jak zrobić barszcz czerwony? Tradycyjna, domowa kuchnia nie może się obyć bez zakwasu.


To podstawowy składnik chleba, tuż obok mąki i wody. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przepisy z kategorii buraki czerwone zupa.


Warzywa przełożyć do dużego garnka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty