środa, 14 stycznia 2015

Papryka nadziewana pieczona

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem. Spodobał Ci się ten przepis? Oceń przepis aby doradzić innym! To przepis na faszerowaną paprykę, do którego chętnie powracam.


Jest prosty i pyszny, z idealnie dobranymi składnikami i proporcjami.

Smaczna nadziewana papryka, potrawa dobra na przekąskę, obiad i kolację. Czas przygotowania: min. Faszerowana pieczona papryka. Tym razem nadziałam paprykę takim samym farszem, jak na gołąbki. Proste i pyszne - papryka i gołąbkowy farsz połączyły się w jedno tworząc świetnie zgrany duet.


Ryż: niecała szklanka ryżu szkl. Warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczny przepis też jest dobry. Jak zrobić paprykę faszerowaną kurczakiem i białą fasolą?

Masz ochotę na lekki, zdrowy i łatwy w przygotowaniu obiad? Nie znam nikogo, komu nie posmakowałoby to danie. Papryki przekrój na pół, obsmaż na oleju. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na oliwie przesmaż pokrojone w kostkę papryki, posiekany czosnek, cebulę i przyprawy, ostudź.


Dodaj posiekane zioła i fetę. Napełnij farszem, polej bulionem. Piecz przez minut w 2stopniach C. Niestety nie wypróbowałam go w orginale, bo papryki miałam za mało.


Wykorzystałam wszystkie składniki podane w przepisie, ale zrobiłam jak leczo. No przynajmniej tych, które utkwiły mi znacząco w pamięci, to do tej wszytkie zakalce mówią szefie ;) Kilka lat temu postanowiłam przygotować sobie partię owej papryki na całą zimę. Nie wiem co mnie naszło, co natchnęło ale cóż, stało się. Pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 2stopni. Nie mogę się przekonać do nadziewanych cukinii i kabaczków.


Owszem, bardzo lubię te warzywa w różnej postaci, ale jakoś nie mam ochoty na wersje z farszem. Ach, papryka jest dobra zawsze. Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni.

To ja Ci podam tradycyny sposób, w jaki robę ja, moja mama, a wcześniej babcia. A może to być szynka pieczona, a jeszcze lepiej gotowana na parze (godzina na kilogram mięsa). Upieczona w całości zatrzyma cały sok oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki. Krewetki z warzywami po chińsku. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.


Kopytka zapiekane z papryką i kurczakiem. Nie zapomnijcie o niej w porze kolacji, świetnie nadaje się także na wieczorny posiłek. Pieczona kiełbasa z ziemniakami, cebulą i papryką. Nadziewana papryka w sosie pomidorowym.


Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie! Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków.


Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Niestety kończy się już sezon na paprykę, ale na szczęście można ją dostać nawet w zimie. Dzisiejsza propozycja to papryka nadziewana mięsem mielonym zapiekana w aromatycznym sosie pomidorowym. Duże naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem i ułożyć papryki przecięciem do góry. Piekarnik rozgrzać do 1Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Lekko jak hel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty