czwartek, 12 lipca 2018

Faworki na proszku

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Nietypowe zastosowania proszku do pieczenia Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły.


Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Dodane przez tota w: Tylko o kuchni. Prosze o podawanie przepisow na ciasta bez proszku do pieczenia lub innych spulchniaczy. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona.


Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.


W Tłusty Czwartek w moim domu zawsze gościły pączki z różą, a w naszej kuchni razem z mamą przygotowywałyśmy faworki. Siadałyśmy przy stole, na którym królowała duża, drewniana stolnica, mama wałkowała ciasto i wycinała prostokąty z dziurką, a ja zawijałam z nich „warkoczyki” i przyglądałam się, jak szybko rosną na gorącym oleju. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Wcześniej korzystałam z przepisów, gdzie ciasto trzeba najpierw potłuc wałkiem a to trochę męczące i czasochłonne.


A od teraz będę wracać tylko do tego przepisu! Nie dodawałam proszku do pieczenia. Samo ciasto bardzo dobrze się wałkuje i jest elastyczne. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).


W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu.


Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Po wyrobieniu ciasta wybijcie je porządnie wałkiem, potem złóżcie je i jeszcze raz.


Potem włóżcie do lodówki na parę minut wyjmijcie i znów je wybijcie. Zróbcie tak pare razy i dopiero zabierajcie się za robienie pyszności. Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek. Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tradycyjne, na piwie, bezglutenowe i dietetyczne. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki na proszku do pieczenia.


Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Jest on dość prosty w wykonaniu.


Ciasto na faworki powinno zawierać mąkę, żółtka jaj oraz śmietanę. Dodatkowo dodaje się spirytus lub ocet, który pełni rolę spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia jest tutaj zbędne.


Faworki na proszku

Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Przepis na faworki jest bardzo prosty. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować.


Można zrobić je bez proszku do pieczenia, tłukąc wcześniej ciasto. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Gocha Chodzi o zwykłe kakao w proszku, niesłodzone. Wygląda na to jakby masa się ścięła. Spróbuj może jeszcze raz.


Pogrzewaj powoli ciągle mieszając. Pomysł na takie podanie chrustu pochodzi od Siostry Ani. Odrobina miodu, orzechów włoskich i maku sprawia, że zwykłe faworki zamieniają się w atrakcyjnie wyglądający smakołyk karnawałowy. Krok po kroku przygotujesz rewelacyjne faworki, zapominając o dotychczasowych problemach. Dodatkowo przygotowałam, dla tego samego ciasta, drugą łatwą wersję i do tego zdrowszą.


Jak zrobić pyszne, kruche faworki? Trzeba jedynie dokładnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury i. FAWORKI BEZGLUTENOWE Zdecydowałam się zrobić faworki bezglutenowe ot tak, z zaskoczenia i bez planowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty