piątek, 20 lipca 2018

Golabki bez kapusty

Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z. Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części. Na każdy liść nałóż mięsne nadzienie i formuj gołąbki (tak jak krokiety).


Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenie dna garnka). Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Danie to, znane zwłaszcza w kuchni krajów Europy Środkowej i Wschodniej, składa się z mięsnego farszu zawijanego w jej liście.


Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście kapusty, układamy ciasno jedną warstwę gołąbków,a potem następne. Zalewamy gołąbki woda z kucharkiem i gotujemy do miękkości ok godziny.


Dopraw do smaku podstawowymi przyprawami, opcjonalnie dodaj także zeszkloną na oliwie z oliwek cebulę. Jeśli chcesz, aby gołąbki zyskały dodatkowy aromat, domieszaj do nadzienia również niewielką ilość suszonych ziół. Takim farszem wypełnij liście kapusty włoskiej (ewentualnie zastąp ją białą kapustą). Jest to przepis na gołąbki z młodej kapusty, dużej główki lub małych. Ostatecznie wyjdzie całe dość duże naczynie żaroodporne gołąbków.


Zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku. Nie za dużo wody, gdyż trzeba w garnku zanurzyć całą główkę kapusty). Przedstawiamy bardzo dokładny przepis na gołąbki z mięsem i ryżem, z piekarnika - szczególnie przydatny dla tych, którzy tę potrawę będą robili po raz pierwszy.


Golabki bez kapusty

Na nich ściśle, jeden obok drugiego układać gołąbki zawinięciem do dołu. W wolne miejsca również włożyć liście kapusty. Zalać do przykrycia wodą z gotowania kapusty. Wstawić na małym ogniu, doprowadzić do zagotowania i gotować pod przykryciem przez około minut (lub do miękkości kapusty).


Sprawdźcie przepis krok po kroku na gołąbki z kapusty włoskiej. Dzięki niemu stwierdzicie w końcu, że z gołąbkami nie ma tak dużo roboty i nie zajmują zbyt dużo czasu. Jeżeli uważacie inaczej piszcie w komentarzach pod wpisem.


Te golabki robilam juz jakis czas temu i dopiero o nich przypomnialam. Musze znow je zrobic, bo sa pyszne,a to z powodu kapusty. Pierwszy raz robilam golabki z kapusty Coolwrap , tej kapusty do golabkow nie trzeba tak dlugo parzyc tak jak zwykla kapuste. Kapusta Coolwrap charakteryzuje sie delikatnym s. Ja robie golabki w lisciach kiszonej kapusty nie z zadna kasza tylko z miesem.


Miele pol na pol mieso wolowe i wiepszowe oraz wedzonego boczku troche przez grube sitko. Sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania - najlepsze na świecie :) od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Kiedy wykorzystasz już cały farsz, zdejmij jeszcze kilka liści z kapusty, żeby wyłożyć nimi dno i boki garnka.


Gotuj razem z nami krok po. Na liściach układaj zawinięte gołąbki ściśle, jeden przy drugim. Zalej 1-l wody, dodaj liście laurowe, po 3-kuleczki ziela angielskiego i pieprzu, a następnie gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około.


Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki. Dno naczynia żaroodpornego lub garnka, w którym będziesz je gotować, wyłóż liśćmi pozostałymi kapusty. W moim domu był zwyczaj pociągania za ucho współbiesiadnika, jeśli jakaś nowalijka była spożywana pierwszy raz w sezonie.


Golabki bez kapusty

Zapiekaj w piekarniku przez minut. Zawartość sosu dokładnie rozprowadź w 3ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.


Z kapusty obrywam wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrawam głąb. W wielkim garze, tak dużym, że zmieści się w nim cała kapusta zagotowuję wodę z solą i do gotującej się wody wkładam kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Sekretem tego przepisu jest możliwość wymieszania wszystkich składników. W klasycznej wersji ryż i mięso trzeba zawinąć w liście kapusty i ugotować. Dno garnka, w którym gotowałam gołąbki wyłożyłam warstwą liści z kapusty.


Wierzch gołąbków również przykryłam warstwą liści z kapusty, zalałam gorącą wodą i troszkę posoliłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty