Przepis na papryka konserwowa. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, 1/łyżeczki gorczycy, pokrojony w plastry ząbek czosnku, plasterki marchewki i łyżki oleju. Jak zalejemy gorącą zalewą i po natychmiastowym zamknięciu słoika odwrócimy go do góry dnem,do momentu aż całkowicie wystygną,słoik bez pasteryzowania się zamknie -na pewno się papryka nie popsuje.
W czasie pasteryzacji papryka robi się za miękka,a w zalewie ładnie skruszeje. Marynowana papryka jest pozycja obowiązkową na tegorocznej liście przetworów. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.
Arcydzieło mojej przyszywanej Babci Ninki:) Podaję jej przepis i na zdjęciu jest jej. Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Nie modyfikowałam go, wykorzystuję wszystkie przyprawy i zachowuję proporcje w każdym szczególe. Papryka konserwowa inaczej nazywana papryką w occie często pojawia się na naszym stole.
Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. To już drugi raz, kiedy na łamach bloga publikuję ten przepis (poprzedni). W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.