piątek, 13 lipca 2018

Jak doprawic botwinke

Po chwili sami mamy okazje zmierzyć się z zamkniętymi przegrzebkami. Jak się okazuje, ich otwarcie nie jest takie trudne - o ile stosuje się do rad szefa kuchni. A jak wiosna to koniecznie musi być pyszna, aromatyczna botwinka. Koniecznie z jajem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami.


Botwinkę obrać, umyć, drobniutko pokroić, zalać wodą.

Dodać ząbek czosnku, vegetę, cukier, gotować min na małym ogniu. Po tym czasie, dodać ocet i gotować jeszcze min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jestem zwyczajnie ciekawa!


Dodane przez kathleen w: Tylko o kuchni. Jak przygotować szparagi- instrukcja krok po kroku. Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody.

Kazda potrawa, tak powiedzmy dla 3-osob rowna sie sredni garnek ktory trzeba odpowiednio doprawic. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dodac peiprz, odstawic do wychłodzenia Ogórki, rzodkiewki pokroic w dorbną kostke, koperek posiekać, doać do zupy.


Forum ślubne, forum weselne, Łódź, łódzkie. Forum Par Młodych, moda ślubna, suknie ślubne, organizacja ślubu w Łodzi. Mama botwinke gotuje tak, ze mlode buraczki kroi cale lub prawie cale (tzn jak liscie duze to nie daje wszystkich) i wraz z mala cebulka (w calosci, zeby potem wylowic) i gotuje w wodzie z wegeta lub kostka rosolowa, ew. Lodyzki odkroic od lisci i takze pokroic a na samym koncu liscie. Botwinke umyc, buraki obrac i pokroic w kostke.


Buraczki zalac w garnku posolona woda, tak zeby je tylko lekko zakrywala, gotowac chwile ( jak beda pol twarde) i dodac lodyzki. Pod koniec gotowania wrzucic na pare minut liscie. Opis przepisu: Autor: szpileczkaa Nie ma nic lepszego niż przetwory, do których z radością wrócisz w czasie zimy. Buraczki z papryką i cebulą będą doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych z ziemniakami i nie tylko.


Buraczki gotuj do miękkości, zetrzyj na tarce i dodaj do nich pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Kocham botwinke miloscia ogromna :) Ta milosc ma swoj poczatek w dziecinstwie, kiedy to moja mama gotowala najlepsza botwinke na swiecie. Moglam ja jesc (i teraz tez bym mogla) kilka razy w tygodniu, zeby nie powiedziec codziennie :) Lubie tez tarty bo sa proste w przygotowaniu i zachecaja mnogoscia smakow.


Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki.

Sprawdź ile kalorii ma Chłodnik a la litewski z maslanką, Przepis od falemap. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii. Raczej nie ma dan, gdzie natka jest glownym skladnikiem - w nadmiarze jest zbyt gorzka. Mozesz dodawac ja w duzej ilosci do bialych sosow (np. sos do potrawki), do farszu nalesnikow z bialym serem. Zapytaj o to zwykłego,polskiego emeryta.


Człowieka,który uczciwie przepracował lat w tym kraju bez dorabiania i kombinowania. On tyle średnio wydaje na jedzenie,a resztę na lekarstwa i opłaty. I myślę,że Lidl to dla niego za drogi sklep,raczej stawiała bym na Biedronkę.


Kroki wykonania: Buraki umyć i ugotować w wodzie. Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięcho co jakiś czas piekę, a jak nie piekę to kupuję wędliny głównie pieczone.


Chleb piekę sama i owszem a jak mi się nie chce przez kilka dni to mnie zmuszają, bo kupnego nie chcą tknąć, a bułki szybko im się nudzą. Następnie umyc botwinke ,pokroic drobno i dodac do zupy,Gotowac około minut. Warzywa wyjac i pokroic w kostke.


Na koncu dodac koncentrat i smietane. Pulpeciki sciagac z patelni i wkladac delikatnie do gotujacego sie bulionu. W razie potrzeby uzupelnic woda. Dodac koncentratu pomidorowego i jeszcze chwile pogotowac, (az koncentrat sie rozpusci). Nastepnie pulpeciki wylowic a pozostaly bulion doprawic do smaku.


Pokroic botwinke, razem z korzeniem. Ugotowac w niewielkiej ilosci wody. Wystudzic Rzodkiewke, ogórek gruntowy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie skladniki dodac do wystudzonej botwinki.


Do tego szklanka smietany i szklanka maslanki. Musze przyznac,ze najlepiej smakuje mi fasolka przywieziona z Polski- nie wiem,dlaczego,ale jakos wyobraznia mi podsuwa obraz znajomego ryneczku z warzywami,ktore latem szczegolnie strasznie sa kuszace,bo nie dosc,ze roznorodnosc warzyw i owocow jest,to jeszcze ceny sa bardzo atrakcyjne i zawsze, jak wpadam tam na zakupy,to kupuje mase. A na koniec: porownaj sobie sok tymbarka z sokiem jablkowym. Tymbark jest modelowym przykladem, jak mozna spieprzyc dobry produkt dodajac aromatow identycznych. Kulinaria - Forum Gdańsk, Gdynia, Sopot.


Porozmawiaj o aktualnych problemach i radościach mieszkańców Trójmiasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty