czwartek, 26 lipca 2018

Faworki proszek do pieczenia

Nietypowe zastosowania proszku do pieczenia Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Durszlak - faworki z proszkiem do pieczenia. Białka z jajek możesz wykorzystać do innego wypieku lub słodkiego kremu. Zrobisz z nich także pyszne słodkie bezy.


Faworki proszek do pieczenia

Nadaj im fantazyjny kształt, krojąc je w romby radełkiem i przeplatając. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy składniki.


Dodajemy żółtka, śmietanę i masło. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i tniemy na paski. Paski ciasta nacinamy i przekładamy ciasto (żeby uformować faworki). Dodane przez tota w: Tylko o kuchni.


Prosze o podawanie przepisow na ciasta bez proszku do pieczenia lub innych spulchniaczy. Nie wiem czy pominęła Pani ten etap, czy tylko nie napisała w przepisie, ale każde ciasto na faworki wymaga „bicia” dosłownie:) Po wyrobieniu bijemy ciasto przez min. Faworki wyglądają apetycznie, ale ten proszek do pieczenia? Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.


W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. W garnuszku rozgrzej olej. Na gorący wkładaj porcje ciasta i smaż, ok. Do ciasta nie dodawaliśmy żadnego cukru, koniecznie podawaj więc faworki obsypane cukrem pudrem.


Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Faworki i pączki to dwa przysmaki, których nie może zabraknąć pod ręką w tłusty czwartek. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Robsona: proszek do pieczenia dodaje sie do faworków, zeby były bąbelki, tak działa ze spirytusem albo octem.


I smaży się je na smalcu (w moim domu to jedyna potrawa, do której w ogóle używamy smalcu), bo to ciasto wchłania olej i faworki są tłuste. W tak powstałym cieście zrobić zagłębienie, wbić do niego żółtka, dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać, wyrobić ciasto na jednolitą masę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki na proszku do pieczenia. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne.


Faworki proszek do pieczenia

Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis. Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu.


Faworki (chrust) to kruche ciastka przygotowywane z ciasta śmietanowego zbijanego, smażone jak pączki w głębokim tłuszczu. Przysmak ten pojawia się w domach w okresie karnawału i nie ma chyba osoby, która by go nie znała. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie wlewać piwo mieszając składniki łyżką. Złączyć wszystkie składniki w kulę (jeśli ciasto się klei, można dodać więcej mąki). Wyłożyć je na podsypaną stolnicę i wyrabiać przez ok.


Składniki: szklanki mąki krupczatki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, żółtka i jedno białko, po łyżki gęstej śmietany i masła lub margaryny, łyżka spirytusu lub octu, łyżka cukru pudru, smalec lub olej do smażenia, cukier puder i wiśnie do dekoracji. Faworki to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych, polskich deserów. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci.


Przepis na faworki jest bardzo prosty. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty